Egyre több a belföldi vendég Hévízen

Forrás: MTI

 2017. február 16. 12:47

A külföldi vendégszám mellett emelkedik a belföldi kereslet Hévíz iránt, a kereskedelmi szálláshelyeken 14,3 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, a magánszálláshelyek minőségfejlesztésére pedig kiemelt figyelmet fordítanak a fürdővárosban – közölte Papp Gábor, a város polgármestere.

Az elmúlt évben mintegy 50 országból csaknem 230 ezer vendég érkezett Hévízre. A befizetett idegenforgalmi adó alapján összesen 1 076 754 vendégéjszakát regisztráltak a fürdővárosban, 45 056-tal, 4,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A KSH adatai szerint a vendégek zömében a kereskedelmi szálláshelyeket – hoteleket, panziókat, kempingeket – vették igénybe – ismertette Papp Gábor.

Hévízi-tó

Kitért arra is, hogy az önkormányzati adóbevallások szerint magánszálláshelyeken 121 661 éjszakát töltöttek a vendégek. A magánszálláshelyek forgalma már 2015-ben is nőtt 29 százalékkal és ez a pozitív trend tovább erősödött 2016-ban is 22 százalékos növekedéssel.

Hozzátette: a magánszemélyek által üzemeltetett vendégházak fejlesztésére a város önkormányzata kiemelt figyelmet fordít. A TDM Egyesülettel közösen hirdették meg a "hévízi modellként" is emlegetett minőségfejlesztési pályázatot, amelynek keretében tavaly 95 magánházban valósultak meg fejlesztések. A támogatást a szállásadók egyebek mellett az apartmanházak felújítására, WiFi kiépítésére, konyhai kisgépek, vagy akár kerti bútorok beszerzésére fordíthatták.

Az idei költségvetésből 16 millió forintot fordítanak kifejezetten magánszálláshelyek pályázati támogatására.

A fürdőváros legnagyobb bevétele az elmúlt évben is a befizetett idegenforgalmi adóból származott. A 2016-os költségvetés fő összege 2,8 milliárd forint volt, a bevételi oldalon az idegenforgalmi adó bevétele meghaladta a félmilliárd forintot.

Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. igazgatója közölte: a vendégéjszakák 39,8 százalékát magyar, 60,2 százalékát pedig a külföldi vendégek veszik igénybe. Ugyanakkor az elmúlt évben a legnagyobb volumenű növekedés a belföldi piacon volt tapasztalható: tavaly 122 575 magyar vendég összesen 420 331 éjszakát töltött Hévízen, 18,6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A belföldi vendégek átlagosan 3,4 éjszakát töltöttek a fürdővárosban, ami azt mutatja, hogy leginkább a wellness és spa élmények vonzották őket.

A külföldiek közül a leghosszabb időt a német (9,74 éj) és az orosz (9,76) vendégek töltötték Hévízen.

Top 5 küldő ország

A vendégek legnagyobb számban Németországból érkeztek Hévízre, több mint 20,4 ezer német csaknem 199 ezer éjszakát töltött a fürdővárosban. A legnagyobb arányban viszont az osztrák vendégek száma nőtt: csaknem 24 ezer vendég több mint 93 ezer éjszakát töltött a hévízi szálláshelyen, 17,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.