Erős hatást gyakorol a fővárosi albérletpiacra az Airbnb

Forrás: Index

 2019. március 26. 20:44

Két és fél év alatt a fővárosi lakáshotelek kínálata közel 70 százalékkal, míg a magánszemélyek által hosszú távra kiadó lakások száma 6 százalékkal nőtt, az ingatlan.com legutóbbi elemzése szerint.

A rövidtávú lakáskiadás árfelhajtó hatása jól megfigyelhető, és havi szinten tízezreket jelent az albérletben lakóknak. A portál szakértői azt nézték meg, az Airbnb adatai alapján hogyan változott a piac az elmúlt 2,5 évben és az egyes kerületekben mennyivel kell többet vagy kevesebbet fizetni egy-egy 50 négyzetméteres lakásért a budapesti átlagos bérleti díjhoz képest. A végeredmény szerint továbbra is erős hatást gyakorol a fővárosi albérletpiacra a rövid távú lakáskiadás.

 

Fotó: ingatlan.com / index.hu

Az ingatlan.com szerint az Airbnb-hatás az V. kerületben a legerősebb, ebben a kerületben egy 50 négyzetméteres lakás átlagos bérleti díjat 202 ezer forint, ez közel 30 százalékkal haladja meg a hasonló méretű budapesti lakások 159 ezer forintos budapesti átlagát. Az I. kerületi ingatlanoknál 24 százalékos volt a prémium, ami 200 ezer forint közeli átlagos bérleti díjat jelentett. A lakáshotelek piacán a legnagyobb kínálatot felmutató kerületek közül a VI. kerületi kiadó lakásoknál 10 százalékos a többlet, azaz a bérleti díj megközelítette a 178 ezer forintot. A VII. kerületi 167 ezer forintos átlag pedig 5 százalékos prémiumot tartalmaz a fővárosi átlaghoz képest. A három legolcsóbb városrész a XVII., a XX. és a XXIII. kerület, az itteni 50 négyzetméteres kiadó lakásoknál a bérleti díj 109-125 ezer forint, ez 20-30 százalékkal marad el a budapesti átlagtól.

A lakáshotelek térnyerését azonban korlátozhatja, hogy a belvárosi kerületek önkormányzatai folyamatosan szigorítják a lakáshotelek működtetésére vonatkozó szabályokat.