Erősen indult az ősz az MSZÉSZ Északi régiójában

Forrás: turizmus.com

 2021. október 14. 12:58

A mezőkövesdi Balneo Hotel Zsóriban tartotta meg aktuális ülését a Magyar Szállodaszövetség Északi régiója.

Dusek Mónika régióvezető (Andrássy Kúria, Tarcal) lapunk kérdésére elmondta, hogy 12 szálloda és az MSZÉSZ 35 társult tagja képviseltette magát a baráti hangulatú megbeszélésen, amelyen Baldauf Csaba MSZÉSZ-elnök beszámolója után a régió szállodáinak képviselői osztották meg egymással tapasztalataikat. Ennek a programpontnak hangsúlyosabb szerepet szán a következő régióülés alkalmával a régióvezető.

Az erős nyár után jól alakult a szeptember-októberi forgalom is a régióban

Fotó: MSZÉSZ

Nagy érdeklődés kísérte azt a beszélgetést is, amelynek során Maráczi Gábor, az Accent Hotels fejlesztési igazgatója a járvány utáni gazdálkodás tervezésének részleteibe avatta be a hallgatóságot. Különösen izgalmasnak bizonyult Szarka Dániel, a Szallas.hu munkatársának áttekintése a kül- és belföldi szállodapiac várható alakulásáról.

A program részeként Gendur András a kötelező szállodai minősítési rendszerről, Böröcz Lajos, a VIMOSZ főtitkára pedig a munkaerőhelyzet kihívásairól számolt be.

Dusek Mónika kérdésünkre felidézte, hogy a régió szállodáiban a nyári forgalom mindenhol kimagasló, a tavalyinál is eredményesebb volt. Azok a házak különösen jól teljesítettek, amelyek mertek árat emelni, mert a bevételeiket is növelni tudták. „A legtöbben arra számítottunk, hogy szeptember, októberben kicsit szusszanni tudunk, de azt láttuk, hogy a nyár végével sem ment el az emberek kedve az utazástól" – hangsúlyozta a szakember, aki szerint a SZÉP-kártyán levő összegeket könnyebben költik el az emberek.

A szabadidős turizmus mellett kiemelkedő a rendezvényes forgalom is az utóbbi két hónapban, a korábban elmaradt rendezvényeket igyekeznek mindenhol bepótolni. Nagyon sok ugyanakkor a bizonytalanság, egy 120 fős esemény létszáma néhány nap alatt 170 főre is ugorhat, és ezt nehéz rugalmasan kezelni a szállodák részéről, mind a munkaerő, mind a beszerzés oldaláról. A megfelelő munkaerő megtalálása – az ország más részeihez hasonlóan – ebben a térségben sem könnyű.

„A november-decemberi forgalom alakulását illetően azonban nagy a bizonytalanság, nem lehet tudni, hogy alakul a járványhelyzet, lesznek-e megszorítások" – tette hozzá Dusek Mónika.

A leköszönő Harmati Judit (Hotel Eger & Park) régióvezető-helyettes utódját is megválasztották a régióülésen: a posztot Amberg Dóra (Castellum Hotel Hollókő****) igazgatója tölti be. A rendezvény végén a régióülés résztvevői megtekintették a közelmúltban megújult szállodát.