A mesterséges intelligencia is válaszolt a Turizmus Gála közönségkvízére

Forrás: turizmus.com

 2024. február 07. 15:51

A 31. Turizmus Évadnyitó Gála sem múlhatott el élő közönségszavazás nélkül. Újdonság viszont, hogy az idei évben bevontuk a mesterséges intelligenciát is a kvízbe.

Ezúttal is aktuális turisztikai témákról kérdeztük a meghívott vendégek véleményét, akik mobiltelefonjukon keresztül voksolhattak a nézőtérről. A közönségszavazás válaszaiból kirajzolódó eredményeket a hazai turizmus két jól ismert alakja, Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke és Semsei Rudolf, a Budapest Party Service ügyvezetője, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének alelnöke kommentálta azon melegében a színpadon.

A kvíz idei újításaként a mesterséges intelligenciát (MI) is megkérdeztük, hogy milyen válaszokat adna az egyes kérdésekre. Ehhez közreműködőként Keleti Arthur kibertitok és jövőkutatót, az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) alapítóját kértük fel, aki előzetesen több MI-motort feltanított  szakmai háttéranyagokkal. Ezenkívül a feltett kérdésekhez adott válaszok mellett a mesterséges intelligencia izgalmas képi illusztrációkat is generált a témakörökhöz.

Az alábbiakban megmutatjuk az elhangzott hat kérdésre a szakmai közönség által adott %-s válaszokat, majd az MI válaszát és indoklását, valamint az adott témához készített képi illusztrációját.

1. Idén mit tart a hazai turizmus legnagyobb kockázatának?

  • a) Hosszan elhúzódó, eszkalálódó ukrán–orosz és közel-keleti konfliktus.
  • b) Hiába csökkent már jelentősen az infláció, az emberek ezt nem hiszik el, és gondot okoz a fejlesztéseknél, hogy még mindig magas az alapkamat szintje.
  • c) Ne feledjük: kockázat nélkül nincs rizikó!

A mesterséges intelligencia válasza: „A hazai turizmus számára 2024-ben a legnagyobb kockázatot szerintem a geopolitikai feszültségek jelenthetik, különösen az ukrán–orosz konfliktus és a közel-keleti helyzet instabilitása. Ezen bizonytalanságok ellenére a turizmus bizonyos régiókban, mint például Törökországban, továbbra is növekedést mutatott, ahol a helyi turisztikai szakembereket is meglepte, hogy nem mutattak visszaesést a foglalások."

A MI által generált kép az 1. kérdéshez

Fotó: mesterséges intelligencia

 

2. Segítené-e a reprezentációs adó jelentős csökkentése a hazai MICE-szektort?

  • a) Fontosabb a külföldi marketingtevékenység az üzleti turizmus hazai lehetőségeinek bemutatására.
  • b) Csak ha 10 százalékot meghaladó az adócsökkentés.
  • c) Nem az adócsökkentés mértéke, hanem a szándék egyértelművé tétele a fontos.

A mesterséges intelligencia válasza: „A reprezentációs adó változása elősegítheti a hazai MICE-szektort, hiszen az adómentesség (pl. a magyar borászatoknak nyújtott segítség mellett) a vállalkozások reprezentációs kiadásait is csökkentheti. Ugyanakkor döntésem mégis a c) pont: a szándék egyértelművé tétele a fontos. Mert a reprezentációs adó csökkentése önmagában nem feltétlenül hozhat azonnali és jelentős változást a MICE-szektorban, de a kormányzati szándék pozitív üzenetet közvetít. Egy ilyen lépés jelzi, hogy a kormány elkötelezett az üzleti turizmus fejlesztése mellett, ami hosszú távon vonzóbbá teheti Magyarországot a nemzetközi MICE események számára."

Az MI által generált kép a 2. kérdéshez

Fotó: mesterséges intelligencia

 

3. Hisz-e abban, hogy távol-keleti, illetve kelet-európai munkaerővel megoldható a hazai vendéglátó- és szállodaipar munkaerőgondja?

  • a) Nincs más választásunk, ha nem akarunk bezárt éttermeket és szállodákat látni.
  • b) Nemcsak a munkaerőgondokat oldanák meg, hanem a jövedelmezőségnek is jót tennének, ugyanis nincsenek irreális jövedelmi igényeik.
  • c) A túlzott mértékű külföldi munkavállalóval a vendégélményt kockáztatjuk.

A mesterséges intelligencia válasza: „A helyzet komplexitása miatt minden megközelítésben van érvényes pont, azonban a legkörültekintőbb álláspont a b).

  • A távol-keleti és kelet-európai munkavállalók integrálása segíthet kezelni a munkaerőhiányt a vendéglátó- és szállodaiparban, ami elengedhetetlen a folyamatos üzemeltetéshez.
  • Ezek a munkavállalók hajlandók lehetnek olyan bérek elfogadására, amelyek összhangban vannak a piaci realitásokkal, ezzel javítva az iparág jövedelmezőségét.
  • Ugyanakkor fontos a vendégélmény megőrzése és a kulturális integráció elősegítése, amit megfelelő betanítással és támogatással lehet elérni."

Az MI által generált kép a 3. kérdéshez

Fotó: mesterséges intelligencia

 

4. Mit vár attól, hogy a magyar állam visszavásárolja a budapesti repülőteret?

  • a) A közvetlen kötött pályás összeköttetés megteremtését a repülőtér és a belváros között.
  • b) A 3. terminál megépítésének felgyorsítását.
  • c) Az elérhető úti célok számának jelentős bővülését.

A mesterséges intelligencia válasza: „A budapesti repülőtér állami visszavásárlásának legfontosabb előnye a közvetlen kötött pályás összeköttetés megteremtése a repülőtér és a belváros között lenne, ami jelentősen javíthatná a turizmust és a városi mobilitást. A Liszt Ferenc Repülőtér évente több mint 13 millió utast fogad, és a hatékony közlekedés hozzájárulhat a turizmusból származó bevételek növekedéséhez, amely a magyar GDP körülbelül 10%-át teszi ki."

Az MI által generált kép a 4. kérdéshez

Fotó: mesterséges intelligencia

 

5. Sorra nyílnak a felső kategóriás szállodák Budapesten. Reálisnak tartja-e, hogy a magyar főváros luxus-úticél legyen?

  • a) Csak akkor, ha az Andrássy útból a magyar Champs-Élysées lesz.
  • b) Nehéz lesz váltani a korábbi buliturizmus úticél-imázsból, de meg kell próbálni.
  • c) Inkább abban hiszek, hogy jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint.

A mesterséges intelligencia válasza:A felkínált lehetőségek közül az a) és a b) opciók kombinációja: Budapest válhat luxus-úticéllá, különösen az üzletemberek és magasabb költőképességű turisták számára, ha a város több luxusüzlettel és magas színvonalú szolgáltatásokkal gazdagodik, beleértve a bleisure (üzleti és szabadidős) utazási lehetőségeket."

Az MI által generált kép a 5. kérdéshez

Fotó: mesterséges intelligencia

 

6. A mesterséges intelligencia melyik évtől érezteti majd hatását meghatározóan a hazai munkaerőpiacon?

  • a) 2026-tól már lesznek, akiknek kapaszkodniuk kell a székükbe.
  • b) 2020-ban az élő check-inn már feláras lesz.
  • c) Soha, mert ez csak egy hype.

A mesterséges intelligencia válasza: „Az a) opciót választom, azzal a megjegyzéssel, hogy a MI már most is hatással van a hazai munkaerőpiacra, de az igazi áttörés 2026–2030 között várható. A turizmus és a MICE-szektorban a személyes interakciók és az emberi tényező továbbra is kulcsfontosságúak maradnak. Számos tanulmány igazolja, hogy az utazók és a rendezvényszervezők javaslatokat szívesen vesznek gépektől, de személyes, emberi kapcsolatra vágynak, és ezt a gépek ma még nem tudják teljesen helyettesíteni. Egy 2023-as felmérés szerint a turisták 85%-a még mindig személyes interakciót preferál a vásárlás és a panaszkezelés során. 2025-ig az MI-alapú rendszerek elsősorban az egyszerű, ismétlődő feladatokat veszik át az emberektől, viszont 2030-ig az MI egyre fejlettebb lesz és már képes lesz összetett döntéseket hozni, és önállóan tanulni, fejlődni."

A mesterséges intelligencia által generált kép a 6. kérdéshez

Fotó: mesterséges intelligencia

A mestersége intelligencia által 2024. február 1-jén adott válaszokból ki-ki elgondolkodhat azon, vajon kell-e tartanunk attól, hogy az MI a jövőben túlnő rajtunk, embereken – a Szerk.