Fenntartható turizmusfinanszírozásért lobbizik a Magyar TDM Szövetség

 2012. augusztus 26. 17:49

A Rétság Nyugat-Nógrád Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Kft. pénteki projektzáró konferenciáján előadást tartott Balogh Károly, a Magyar Turizmus Desztináció Menedzsment Szövetség (MTDMSZ) elnöke is, aki a TDM-ek jelenéről és jövőjéről szólva elmondta: mindez alapvetően a szabályozási környezet alakulásán múlik. Emlékeztetett rá: bár a nemzeti turizmusfejlesztési stratégia a helyi, térségi és regionális TDM szervezetrendszerben látja a turizmus intézményrendszerének alapját, kiépítésének, finanszírozásának alapja a mai napig megoldatlan. Minderről kiemelten szó lesz szeptember 26-28. között, a Gyenesdiáson sorra kerülő Országos TDM Konferencián is.

A nemrég újra megnyitott TDM-pályázatokon elnyerhető alacsony pályázati források sem szolgálják kellőképpen a hazai turizmus versenyképességének fokozására, menedzselésére hivatott intézményi infrastruktúra megteremtését, elég csupán arra gondolni, hogy egy olyan turisztikai régióban, mint a Nyugat-Dunántúli, régiós szinten mindössze 70 millió (!) Ft támogatási keretösszeg áll ehhez rendelkezésre. Előadásában az elnök megismételte a szövetség több fórumon is hangoztatott álláspontját, mely szerint egy versenyképes magyar turisztikai intézményrendszer kialakítására, fenntartható finanszírozására a turizmus törvény eddig megismert tervezete nem alkalmas. Folytatják a lobbizást egy, a TDM-rendszer és a hazai turizmus fenntarthatóságát jobban szolgáló jogszabályi környezetért. Nem kis részben például ennek szentelik az idén szeptember 26-28. között Gyenesdiáson sorra kerülő Országos TDM Konferenciát is, melynek idején az Országgyűlés Sport és Turizmusbizottsága kihelyezett ülést is tart, és a társ szakmai szervezetekkel is találkozót terveznek.
Balogh Károly arról is beszámolt, hogy a szövetség a lobbimunka mellett erősíteni kívánja a tagszervezetei számára nyújtott szolgáltatásokat is.