Gála keretében adják át az első Czifray-versenykurzus díjait

 2011. május 05. 14:09

Élesben főz a vendégeknek a két éve elkezdődött első Czifray-versenykurzus tizenkét versenyzője vasárnap a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) díjátadóval egybekötött zárógáláján a fővárosi Gerbaud-házban.

A Czifray versenykurzus döntőjébe került tizenkét hivatásos szakács hat fordulóban tizenhárom feladatot oldott meg. Olyan hagyományos témákat dolgoztak fel, mint például a kolozsvári káposzta, a palacsinta, a halleves vagy a máglyarakás. A versenyzők minden műfajjal hónapokon át foglalkoztak.
A vasárnap 12 órakor kezdődő gálán a díjátadót állófogadás követi, amelyre a tizenkét versenyző - a három arany-, a három ezüst- és a hat bronzfokozatú szakács - készíti el az ételsort. Ebben az osztriga, a kocsonyázott céklás kacsaerőleves vagy a serpenyőben pirított ponty mellett helyet kap a hideg eperleves sültpaprikalével, a füstölt tokaszalonna és a házi diófagylalt is.
A mesterkurzussal az MGE célja a mesterképzés és a "kézművesség becsületének újrateremtése". A verseny elindításakor példaképként az a "francia szakmai olimpia" szolgált, amelynek győzteseit négyévente a francia államelnök tünteti ki az Elysée-palotában.
A Czifray-gála részleteiről, a döntőbe jutott versenyzőkről és a vasárnap terítékre kerülő menüsorról részletes információk olvashatók a Bűvös Szakács című blogon (www.buvosszakacs.blog.hu) is.