Gundel-ebéd korabeli receptekkel

Forrás: Vendéglátás

 2017. november 20. 17:04

November 19-én ismét az Öbölház Rendezvényközpont adott otthont a Gundel Károly díjátadó gálaebédnek, amelyre idén a 170 éve született Dobos C Józsefre emlékezve, az ő receptjei alapján összeállított menüsorral készült a Magyar Vendéglátók Ipartestülete és a neves séfekből álló csapat.

A 170 éve született szakember – akit Kiss Imre, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója a kor gasztrogurujának nevezett – csemegésből nőtte ki magát, első könyve, a Magyar-francia szakácskönyv 1881-ben jelent meg, de további 13 kötetet is írt, ám ezeket már németül. A róla elnevezett tortát 1884-ben alkotta meg, receptjét 20 évvel később adta át az ipartestületnek.  Császári beszállító volt, sikk volt vele rendeztetni eseményeket, és az 1896-os budapesti világkiállításon is saját pavilont üzemeltetett.

A díj

Fotó: Csárdás Ferenc

A Dobos C. József receptjei felhasználásával készült menüsorban feltűnt például a mangalica fermentált zöldségekkel, a tápla, vagyis tápláló leves, a pacalkolbász véres rakott burgonyával vagy éppen a posírozott fácánmell velős barna kenyérmorzsával, a desszert pedig természetesen a Dobos torta újragondolt változata volt. De a résztvevők kóstolhattak nyurgapontyot rákszirommal vagy éppen begónia szorbetet csipkebogyó teával is.

A séfcsapat

Fotó: Csárdás Ferenc

A gálaebéden adták át a Gundel Károly-díjat az idei nyertesnek, Csapody Balázsnak, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosának, aki a Balaton déli partján évtizedek óta küzd a régió alapanyagaiért, boraiért, a minőségi magyar oktatásért és szakemberképzésért, miközben komoly szerepet vállalt a Bocuse d’Or Europe verseny megszervezésében, ahol a vidéki SVÉT-éttermek is bemutatkozhattak. Csapody Balázs emellett a Pannon Gasztronómia Akadémia elnöke, tagja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesületnek, képviselőtestületi tagja az MVI-nek, és 2014-ben ő kapta az "Év vendéglőse" díjat az Ipartestülettől.

Csapody Balázs (balról) és Kovács László, az MVI elnöke

Fotó: Csárdás Ferenc