Helyzetkép BAZ megyéről

 2014. április 06. 11:46

Április 4-én Sárospatakra hívták össze a szaksajtó képviselőit egy az Észak-Magyarország turisztikai lehetőségeit feltérképező tanulmány bemutatására.

Az Újbástya Rendezvénycentrumban megtartott sajtótájékoztatón – ahová a tanulmány készítői Sárospatak és Sátoraljaújhely polgármesterein kívül a Magyar Turizmus Zrt. szakemberét is meghívták – Kiss Róbert Richard prezentálta az általa vezetett három hónapos kutatás konklúzióit.

 

Mint elmondta, 2013. október 1. és december 15. között főleg külföldi turista szemével térképezték fel BAZ megye turisztikai kínálatát, kipróbáltak szálláshelyeket, vendéglátóhelyeket, megtekintettek számos attrakciót és azok honlapjait, valamint interjúk sokaságát készítették a turizmusban dolgozókkal.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye kiváló turisztikai adottságokkal rendelkezik, az aktív, az öko-, a kulturális, a gyógy- és vallási turizmus, valamint – az egyik legnagyobb húzóerő, a világörökség részét képező Tokaji történelmi borvidék révén – a borturizmus mind-mind képviselteti magát, de a tanulmány szerzőinek a térségben szerzett tapasztalatai szerint sok esetben nincs meg a kellő információ, mely a turistát az egyébként egyedi attrakciókhoz elvezeti. Hiányolják többek közt a látogatóközpontokat vagy a néhány napra felfűzhető turisztikai csomagokat is, melyekre – nagy nemzetközi rálátásukra hivatkozva – több külföldi példát sorolnak föl követendő mintaként Burgenlandtól egészen Ecuadorig.

A tanulmány teljes címe: Borsod-Abaúj-Zemplén megye turisztikai fejlesztési lehetőségei, különös tekintettel a Tokaj-szerencsi kistérségre. A turisztikai szakértőkből, újságírókból álló háromfős csapat másik két tagja Vági József és Balogh Imre, a tanulmány létrejöttét a Balogh Sándor Alapítvány tette lehetővé.

 

A prezentáció végén Kiss Róbert Richard a tanulmány egy-egy bekötött példányát adta át továbbgondolásra Molnár Anita regionális marketing igazgatónak, valamint Aros Jánosnak, Sárospatak polgármesterének. A sajtótájékoztatót követően a meghívottakat a város egyik legjobb éttermébe, a Vár Vendéglő Panzióba invitálták ebédre, ezt követően a sajtó képviselői a város jelképével, a Rákóczi-vár legendás Vörös-tornyával ismerkedtek meg.