Hogyan menedzseljük a koronavírus miatti forgalomkiesést?

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2020. március 10. 12:00

Leghatékonyabban az utazástól visszatartó félelmek eloszlatásával tudjuk megnyerni a vendégeket. Átmenetileg költségcsökkentéssel, a cash flow kézben tartásával, kreatív foglalkoztatási formákkal és őszinte kommunikációval tudják a szállodák áthidalni a szűk hónapokat – tanácsolja a Szallas.hu.
Várható volt, hogy nemcsak Budapesten látszik a koronavírus hatása a szállodaiparban: részben a külföldiek elmaradása, részben a magyarok bizalmatlansága miatt már vidéken is érezni visszaesést. Szigetvári Józsefet, a Szallas.hu vezérigazgatóját kértük, foglalja össze a trendeket, és tanácsait a hotelek számára.

 

Országszerte visszaesés

A február utolsó és március első hetében befutott, és a következő hónapokra vonatkozó foglalások alapján országosan körülbelül 10%-os csökkenés látható a hazai szálláshelyeken ebben az időszakban.

Szigetvári József

Fotó: turizmus.com / Dombóvári Judit

Ám ez úgy áll össze, hogy a kisebb házakban még 3-4%-os növekedés jelentkezett, míg a nagyobb hotelekben 15% körüli a visszaesés. Az átlagár 3%-os csökkenése is megfigyelhető ezekre a hónapokra – elemzi az adatokat Szigetvári József.

A jelenlegi adatok szerint a Szallas.hu-nál az látszik, hogy a forgalom a márciusi  és májusi utazási időszakra esik vissza drasztikusabban, április a húsvét miatt még tartja magát. A külföldi vendégek száma 30-40%-kal csökkent, és érinti a vidéki egységeket is, ahol elmaradnak a cseh, lengyel, szlovák és román vendégek.

Szintén húsba vágó a rendezvények számának csökkenése. Romániában már intézkedést hoztak, hogy az 1000 fő feletti eseményeket nem tartják meg, és nálunk is sok cég lemondja vagy elhalasztja rendezvényeit.

Mivel a magyar OTA teljes rálátással rendelkezik a hazai piacra, adatai meglehetősen transzparensen mutatják az aktuális helyzetet és a foglalások dinamikájából a következő hónapokra is következtetni lehet. Ezeket az információkat folyamatosan elemzik, és egyeztetnek  a szakmai szervezetekkel is.

 

Három dolog, amivel megnyugtathatjuk a vendéget

A Szallas.hu felmérést készített a vendégek körében, hogy kiderítse, milyen motivációk, illetve félelmek mentén utaznak vagy nem utaznak, mi tartja vissza őket a foglalástól. Az eredmények szerint három momentum kap kiemelt figyelmet, a szállodáknak tehát érdemes ezekbe az irányokba lépéseket tenniük, hogy megnyugtassák a kedélyeket, és megtartsák a vendégeket – hangsúlyozza Szigetvári József.

  1. A vendégeknek csaknem fele fél attól, hogy visszakapja-e a pénzét, ha bármi történik, és nem tudna elutazni. Ezért a szállodáknak érdemes volna átmenetileg enyhíteni a foglalási és előlegfizetési feltételeken, és ezt kommunikációjukban is hangsúlyozni.
  2. Szintén előkelő helyre lépett a szempontok között a szálloda tisztasága és felkészültsége a koronavírussal kapcsolatos teendőkre. Eszerint tehát nem az a jó taktika, ha mélyen hallgatunk a vírusról, hanem az egyenes, őszinte kommunikáció a szálloda intézkedéseiről, mint pl. kézfertőtlenítő folyadékok kihelyezése. Ez a hozzáállás ugyanis megnyugtat, bizalmat kelt, és a hotel egyik USP-je (Unique Selling Point), vonzereje is lehet.
  3. A harmadik tényező a karanténtól való félelem – erre szintén a megnyugtató kommunikáció a megoldás, hogy a hotel kinyilvánítsa, amíg a vendégek náluk tartózkodnak, gondoskodnak róluk.

Forrás: Szallas.hu

 

Utalvánnyal segíti a Szallas.hu a cash flow-t

Ebben a krízishelyzetben a Szallas.hu-nál is több intézkedést hoztak a szállodaipar kisegítésére.

  1. A weboldalon erősítik a tisztasági paraméterek kommunikációját, illetve azokat az üzeneteket, amelyek a pénzvisszafizetési garanciára, lemondhatóságra irányulnak.
  2. Azt valószínűsítik, hogy a járvány és a pánik május végére elül, és májusban még nagyobb szükség lesz a pozitív üzenetekre. Ezért előkészítenek egy májusi, belföldi utazásra ösztönző kampányt is. Ezenkívül április végére előkészítenek egy SZÉP-kártya fókuszú kampányt. A SZÉP-kártyákon ugyanis van akkora összeg, amely ellensúlyozni tudná az átmeneti bevételkiesést.
  3. A szállodák napi pénzügyi helyzete minden igyekezet ellenére romlani fog. Ezért a Szallas.hu kiemelt partnereitől utalványok vásárlását készíti elő, amelyek kiegyensúlyozhatják a cash flow-t. Olyan voucherekre kell gondolni, amelyek közép- és hosszútávon válthatók be, és jellemzően a hétköznapokra szólnak, és nem a kiemelt időszakokra. Ezt ugyanis még most is szívesebben vásárolják a vendégek, mert nincs szűk időkorlát a felhasználásra.
  4. Szintén biztatják a hoteleket az Erzsébet-programban való részvételre, amelyben március végétől indulnak a foglalások, és mintegy 10 ezer foglalást jelent. Itt szintén érdemes a szálláshelyeknek a nem kiemelt időszakokra erősíteniük.

Hétköznapokra értékesített voucherek is kiegyensúlyozhatják a cash-flowt

Fotó: 123rf.com

 

Ár- és költségcsökkentés, árparitás

Az elmúlt évek és a 2008-as válság kezelésének tapasztalataiból Szigetvári József kiemelt néhányat, amely segíthet a válsághelyzetben jó döntéseket hozni:

– Fontos, a vendégek biztonságérzetét és így az utazások tervezését segítő megoldás, ha a szálláshely ideiglenesen a megszokottnál rugalmasabb lemondási és fizetési feltételeket alkalmaz. A Szallas.hu rendszere felkészült az ilyen változtatások gyors és hatékony kezelésére.

A szállodai higiénia most még jobban felértékelődött

Fotó: 123rf.com

– A válságra adott válaszok mérlegelésekor fontos szempont, hogy a szálláshelyek a válság utáni időkre is tekintettel határozzák meg a megfelelőnek vélt lépéseket. A fogyasztói panaszok megelőzhetők, ha például a forgalomélénkítés érdekében alkalmazott kedvezmények összhangban maradnak a szálláshely által egyébként is alkalmazott megoldásokkal (például az általában alkalmazott ingyenes szolgáltatási kör bővítése ideiglenes jelleggel).

– Szintén segíthet, ha minél több értékesítési csatornán van jelen a hotel, hiszen a brandet is erősíti, ha több helyen is találkozik a vendég a szálloda nevével. Segíti a brand erősítését, ha a szálláshely egységes arculattal és transzparens szolgáltatási feltételekkel jelenik meg a különféle felületeken.

– A Szallas.hu továbbá fontosnak tartja az általa alkalmazott szűkített árparitást is, amely biztosíthatja a transzparenciát és a megbízhatóságot a vendégek részére.

– Előbb-utóbb téma lesz a munkaerő megtartása is, és elképzelhető, hogy a bizonytalan cash flow visszaveti a foglalkoztatást, hiszen ez az egyik legnagyobb tétel a szálloda költségeiben. Erre Szigetvári József out-of-the-box, azaz nem szokványos, új, kreatív megoldásokat javasol, mint amilyen a külföldi szálláshelyek által a 2008-as válságban rövid távon alkalmazott 4 napos munkahét 20%-kal kevesebb fizetésért. Ugyanis, ha néhány hónapon belül visszatér a kereslet, ugyanúgy szükség lesz a jó alkalmazottakra. A lényeg itt is, hogy egyeztessünk a munkatársainkkal, és velük együtt oldjuk meg ezt a problémát.

A munkaerő megtartására kreatív megoldásokat érdemes alkalmazni

Fotó: 123rf.com

Ez egy nehéz időszak a szakmának, de a turisztikai iparág képes alkalmazkodni a kihívásokhoz. A turizmus középtávon is növekedésre van ítélve, és a Szallas.hu biztos benne, hogy a vendégekkel közösen képes lesz az iparág a mostani kihívásokat is megfelelően kezelni.