Koronavírus és szállodák: most nem szabad árat csökkenteni

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2020. március 06. 17:37

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, valamint meghatározó budapesti szállodások is óva intik a szakmát egy 2008-hoz hasonló negatív árspiráltól. Jelen helyzetben ez sem hozna több vendéget – derült ki válaszaikból, melyekben megpróbálták a közép- és hosszútávú folyamatokat is megbecsülni.

Ahogy arról a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójával készült cikkben olvashattak, a nagyobb fővárosi szállodaláncok szerint Budapesten még az első koronavírus-fertőzöttek bejelentése előtt, vagyis március 4-ig már 50 százalékkal kevesebb külföldi foglalt március–április hónapra tavalyhoz képest. A vidéket kevésbé érintette a járvány, ott a foglalások 10 százalék alatti mértékben csökkentek.

 

Az MSZÉSZ a kiadások csökkentésében látja a megoldást

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke kérdésünkre elmondta: a jelenlegi helyzetben egyik napról a másikra is rengeteg változás történik, ezért képtelenség megjósolni, milyen stratégiát érdemes követniük a szállodáknak. Más a helyzet, ha 2 hónapról, és más, ha fél évről, vagy hosszabb időről van szó.

Flesch Tamás

Fotó: turizmus.com / Dombóvári Judit

Egy valami azonban biztos, semmiképpen nem a minőség és a szolgáltatások csökkentése a megoldás.

Látni kell, hogy a járvány alapvetően az utazástól való félelmet táplálja, azaz nem a vásárlóerő visszaeséséről van szó. Az emberek féltik az egészségüket, és ki-ki vérmérséklete szerint reagál – elemzi a szakember.

Fontos, hogy a szállodák minél hosszabb ideig fizetni tudják a költségeiket, a minőség megtartása mellett. Ám ehhez szükségük lehet valamilyen támogatásra, például a finanszírozás döccenőinek áthidalásában (pl. bankkölcsönök, bérleti díjak).

Flesch Tamás azt javasolja, az érintett szállodák kezdeményezzenek tárgyalásokat partnereikkel, hiszen nekik sem lehet érdekük, hogy egyébként jól prosperáló vállalkozások zárjanak be.

Előfordulhat az is egyébként, hogy a belföldi turizmus egyfajta „haszonélvezője” lesz majd a kialakult helyzetnek, hiszen itthon biztonságosabban utazunk, nagyobb az utazók bizalma, és kevésbé riasztó egy karantén eshetősége is.

A következő hetekben folyamatosan figyelni kell fejleményeket, és ezek függvényében, de megfontoltan érdemes döntéseket hozni az árképzés terén.

 

Danubius: az árcsökkentés nem hoz plusz vendéget

Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója elmondta: náluk az első két hónap kifejezetten jó számokat hozott, február végén csak kínai csoportok és olasz diákcsoportok maradtak el. Ez sem kis veszteség, hiszen több száz millió forintról van szó, de ez nagyságrendileg a lánc éves bevételeinek kevesebb mint 1 százaléka. Ám az utóbbi bő 10 napban jelentősen megváltozott a helyzet, elsősorban Budapesten.

Kovács Balázs

Fotó: Danubius Hotels

Itt azon felül, hogy elsősorban a külföldi vendégkör a domináns, a vendégösszetétel is sokrétű: egyéni leisure, konferenciavendégek mellett több sporteseményre is érkeznének idén, s inkább ezeknek a nagy konferenciáknak és más események az elmaradása okozhat komoly kiesést.

A Danubiusnál is lassult a foglalások dinamikája, de bíznak benne, hogy a meleg beköszöntével a probléma rövid távon megoldja önmagát, és a most elmaradó rendezvények nem esnek ki, hanem egy későbbi időpontban megrendezésre kerülnek. Félő ugyanakkor, hogy hiába nem csökken a város turisztikai vonzereje, a piac lassabban találhat magára, nehezebben épül vissza a bizalom.

Ám mivel ez nem az országnak szól, és a háttérben nem gazdasági okok, vagy a fizetőképes kereslet visszaesése húzódik meg, hanem a karanténtól való félelem, a hagyományos piaci eszközökkel lehetetlen motiválni most az embereket.

Ezért sem a különböző akciók, sem az árcsökkentés nem hoz plusz vendéget. Ez egy valamire volna csak jó, hogy Budapest lerontsa a nehezen és hosszú idő alatt kivívott piaci pozícióját.

"Ostobaság és igazi önsorsrontás lenne a piaci szereplők részéről, ha most belemennének egy negatív árspirálba" – fogalmaz a vezérigazgató.

Bár a hazai piacon is csökkentek a foglalások, úgy látja, a belföldi utazóközönség jobban mozgósítható, normalizálódás esetén a visszatérés is gyorsabb lesz.

Jelenleg a lánc budapesti teljesítményében Kovács Balázs óvatosan 20-50 százalékos visszaesést becsül.

Kollégáit arra kéri, próbálják meg reálisan látni a helyzetet, és olyan intézkedések mellett döntsenek, amelyek nem ártanak a piacnak.

 

Kempinski: összefogás nélkül Budapest elveszítheti piaci pozícióját

Stephan Interthal, a Kempinski Hotel Corvinus Budapest vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy Budapesten az elmúlt napokban jelentősen megnövekedett a csoport- illetve egyéni törlések száma, amelyek leginkább az elkövetkezendő egy hónapot érintik. MICE-csoportokat a munkatársak védelme, céges utazási tilalmak, illetve a vírus által érintett területekről érkező résztvevők miatt törölnek, vagy halasztanak későbbi dátumokra.

Stephan Interthal

Fotó: Facebook / Kempinski Hotel Corvinus

Az egyéni vendégek utazási félelme miatt az új foglalások száma minimálisra csökkent, a törlések volumene az elmúlt napokban meghaladta azokat. Jelenleg főként március érintett a törlésekben, de az idő előrehaladtával áprilisi és későbbi csoportok szervezői is érdeklődnek a lemondási feltételekről, halasztási lehetőségekről.

Nagyságrendileg pár hónapos visszaesés prognosztizálható a jelenlegi helyzet alapján. A márciusra és áprilisra törölt MICE-csoportok nyári és őszi hónapokra vonatkozó visszafoglalása a jellemző.

A vírus gyengülése esetén az egyéni foglalások számának újbóli emelkedését várja a Kempinski. Néhány igen fontos küldőpiac (leginkább ázsiai országok) viszont hosszabb távon is érintett lehet, és lassabb felépülés van kilátásban – vélekedik a szakember.

A vezérigazgató felhívta a figyelmet arra: idén a szálláshelyi áfa csökkentésével olyan esélyhez jutott a szakma, amely nyugat-európai színvonalra emelhetné az átlagárakat, ennek a folyamatnak a kiteljesedése volt megfigyelhető a vírus megjelenése előtt.

A most tapasztalható törlési hullám és az ennek nyomán várható jelentős bevételkiesés pánikhangulatot teremt, melyben a legegyszerűbb lépésnek az árak csökkentése, promóciók bevezetése tűnhet a kereslet fellendítése érdekében. Jelen esetben viszont nem gazdasági okok miatt nincsenek új foglalások, hanem a vírustól való félelem és bizonytalanság generálta a kialakult helyzetet – osztja Kovács Balázs véleményét Stephan Interthal is, akinek ezért meggyőződése, hogy az árak csökkentése nem megoldás, és alacsony árakon sem várható a foglalások fellendülése.

A Kempinski árazási stratégiája nem változott a törlések hatására – hangsúlyozta a vezérigazgató. Rövid távon minimális átlagár-csökkenés jelentkezik az alacsonyabb szobakategóriák felszabadulása miatt, de hosszú távon nem terveznek változtatni az árpolitikán.

Az egyik tanács a hotelek számára, hogy értékesítési tevékenységükkel célozzák meg a magyar cégeket, konferenciákat, amelyek esetlegesen külföldre mentek volna

Fotó: 123rf.com

Elsődlegesen azt tanácsolja a kollégáknak, hogy ne a pánik vezérelje a döntéseiket. Az online árak csökkentése helyett vizsgálják meg a szálloda szegmentációját, tegyék elérhetővé a lehető legtöbb szobát, a szokásos küldőpiacok helyett fordítsanak több figyelmet a tényleges, jelenlegi küldőpiacokra. Forduljanak a belföldi turizmus felé, irányítsák marketingtevékenységüket a hazai piacra, csoportosítsák át a költségeket ebbe az irányba és értékesítési tevékenységükkel is célozzák meg a magyar cégeket, konferenciákat, amelyek esetlegesen külföldre mentek volna.

A mostani szituációban a szakma összefogására van szükség a negatív árazási spirál megakadályozása érdekében. Fontos, hogy a nyugati árszínvonal itthoni érvényesítése, amihez az elmúlt évek munkájának köszönhetően már közel került a szakma, ne kerüljön ismét veszélybe, és pár hónap elteltével onnan tudja folytatnia hazai szállodaipar, ahol a vírus kirobbanása előtt tartott – tette hozzá.

Szakmai egység és összefogás nélkül Budapest elveszítheti jelenlegi piaci pozícióját.