Óvatos és kivár a hazai vállalati rendezvénypiac

Forrás: turizmus.com

 2020. március 06. 12:15

Felmérésében 882 hazai vállalatot kérdezett meg a cegeshelyszinek.hu arról, hogy miképp viszonyulnak a koronavírushoz saját tavaszi (március–május) eseményeik, rendezvényeik kapcsán.

A hazai vállalati rendezvénypiacot a cégek által rendszeresen megtartott események, tréningek, képzések, konferenciák adják. A koronavírus miatti aggodalom nem csak őket, hanem a szektor szolgáltatóit is érzékenyen érinti, mert jellemző ezen a területen, hogy egy-egy eseményen a helyszínt biztosító szolgáltatón túl gyakran 3-5 további alvállalkozó is közreműködik.

A felmérés szerint a válaszadók 85,2 százalékának már volt idei betervezett és megrendelt rendezvénye, csak 14,8 százalék mondta azt, hogy nem időzítette még az idei nagyobb rendezvényeket előre.

Foghíjasak lehetnek a konferenciák

Fotó: Pixabay.com

A lemondásokkal kapcsolatban már összetettebb a helyzet: a válaszolók 58 százaléka nem mondott még le idei rendezvényt, 23 százalékuk a közeli időpontra eső rendezvényeket elhalasztotta egy későbbi időpontra, 19 százalékuk pedig lemondta a már megrendelt rendezvényt.

 

Belföld: bizakodó megrendelők

A belföldi céges rendezvényeknél egyelőre bizakodóak a megrendelők.

A tervezett rendezvényt 71 százalékuk nem mondta le, a válaszolók 18 százaléka viszont legalább már egy eseményt lemondott az elmúlt hetekben, a cégek 11 százaléka pedig többet is.

A tavalyi előrejelzésekkel szemben – mely szerint idén is jelentős növekedés várható a turizmus területén belül a rendezvénypiacon is – várhatóan 18 százalék körüli csökkenéssel lehet majd számolni a vállalati rendezvénypiac résztvevőinek a tavaszi időszakra.

Ötödével eshet vissza a céges rendezvényszervezői piac tavasszal

Fotó: Pixabay.com

Az egyelőre mérsékelt arányú rendezvény-lemondás ellenére a vállalati megrendelők 61,7 százaléka úgy gondolja, hogy a koronavírus negatív hatással lesz a céges rendezvények területére, 38,3 százalék viszont nem tart attól, hogy ez jelentősen befolyásolhatja a céges eseményeket és az erre vonatkozó terveket.

 

Külföld: borúlátóak a hazai vállalatok

A külföldi eseményekkel, kiállításokkal, rendezvényekkel és üzleti utazásokkal kapcsolatban sokkal borúlátóbbak a hazai vállalatok. Mindössze a megkérdezettek egyharmada válaszolta, hogy nem mondják le a külföldi üzleti útjaikat, a többiek úgy tervezik, hogy vagy le fogják mondani az ilyen jellegű külföldi utakat és eseményeket (41 százalék), vagy már le is mondták, illetve elhalasztják későbbi időpontra (25 százalék).

Összességében tehát a külföldi üzleti utaktól és eseményektől jelentős, közel 70 százalékos arányban maradnak távol a magyar vállalatok, míg a belföldi rendezvények esetében kisebbnek ítélik meg a kockázatokat és a károkat is igyekeznek kivárással, átszervezéssel, vagy halasztással minimalizálni – olvasható a cégeshelyszínek.hu elemzésében.

Egyelőre a kormány részéről sincs azzal kapcsolatban kérés, hogy halasszák el a cégek nyilvános rendezvényeiket. Ilyen döntés nem született még a március 15-i állami ünnepségsorozattal kapcsolatban sem, mint ahogy a sporteseményeknél is csak egyetlen vívó eseményt tartanak meg nézők nélkül. A friss, vírussal kapcsolatos kormányzati döntésekről itt tájékozódhat.