Húszezer fiatal dolgozik már a támogatott nyári diákmunka programmal

Forrás: turizmus.com

 2020. július 23. 13:03

Több mint húszezer fiatalnak segített már a kormány által meghirdetett nyári diákmunka program. A turizmus-vendéglátás területén is akadnak számukra lehetőségek.

A 3 milliárd forintos keretösszegű program első heteiben idén az önkormányzati diákmunka dominált több mint 18 ezer fővel, a turizmus-vendéglátás területén csaknem 2 ezer, míg a mezőgazdaságban közel 300 diák dolgozik országszerte – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Mint arról korábban beszámoltunk, az augusztus végéig tartó programban a 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanuló diákok vehetnek részt, akik kétféle munkahelyre jelentkezhetnek. Az első típus az önkormányzati diákmunka, ebben az esetben a munkáltató a területi, települési önkormányzat és annak önkormányzati alaptevékenységet végző intézménye, vagy egyházi jogi személy lehet. A diákok legfeljebb 2 hónapig, maximum napi 6 órában dolgozhatnak, és a szakképzettséget igénylő munkakör esetében havonta 157 950 forintot, míg a szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 120 750 forintot kaphatnak, ezt az összeget a kormány száz százalékban fedezi.

A második kategóriát az idényjellegű feladatokat jelentő mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott diákmunka jelenti, ahol a vállalkozások nehezebben tudnak hosszabb távon munkaerőt foglalkoztatni. Az állam ebben az esetben is legfeljebb 2 hónapot támogat 75 százalékban, a maximális napi munkaidő viszont 8 óra.

A turizmus-vendéglátás területén eddig kétezer fiatal kapott munkalehetőséget az államilag támogatott diákmunka program segítségével

Fotó: 123rf.com

Bodó Sándor, a szaktárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára közleményében kiemelte, hogy a kétfajta alprogram számos lehetőséget nyit meg a fiatalok előtt, és az így megszerzett munkatapasztalat lehetővé teszi akár a diákok szakmai gyakorlatának teljesítését, de nagymértékben hozzájárul a későbbi sikeres elhelyezkedéshez is

A programban részt venni kívánó fiatalok a területileg illetékes járási vagy fővárosi kerületi kormányhivatalok foglalkoztatási osztályánál kérhetik nyilvántartásba vételüket érvényes személyi igazolvány, lakcímkártya, diákigazolvány és a végzettséget igazoló iskolai bizonyítvány birtokában és bemutatásával.

A munkáltatók szintén a járási és fővárosi hivatalok foglalkoztatási osztályainál jelezhetik munkaerő-igényüket a program hivatalos meghirdetése óta. Létszámot mindenképpen meg kell határozniuk, szakmát, foglalkoztatási területet pedig megadhatnak.

A nyári diákmunka-programról a járási vagy fővárosi hivatalokban, és a munka.hu oldalon érhető el részletes tájékoztatás.