Így jött létre a modern szállodaipar Pécsett a XIX–XX. század fordulóján

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2024. január 12. 13:02

A Turizmus Bulletin 2023. évi 4. számában megjelent „A modern szállodaipar létrejötte Pécsett a XIX–XX. század fordulóján” című műhelytanulmányban Varga Patrik Zsolt és Kaposi Zoltán ismertette a korszak turisztikai vonatkozásait.

Az 1867. évi kiegyezést követően Magyarországon jelentős gazdasági fejlődés indult meg. A mintegy 50 éves időszak alatt a magyar gazdaság virágkorát élte: megindult az iparosodás, növekedett a kereskedelmi forgalom és gyorsan fejlődött számos ágazat, mint például a vendéglátás. Pécsett, a Dél-Dunántúl legnagyobb városában, az átalakulás fontos része volt, hogy a hagyományos vendégfogadók rendszerét a XX. század elejére felváltotta a modern szállodaipar.

Tanulmány készült a pécsi modern szállodaipar létrejöttéről

Fotó: Pécs / Kiss 'Gadget' Zoltán

 

Az újonnan felépített szállodák tulajdonosai pécsi iparosok, nagykereskedők voltak, akik bérbe adva működtették vállalkozásukat.

A tanulmány azt vizsgálja, hogy melyek voltak a korszak szállodaiparának legfontosabb elemei, kik voltak a tulajdonosok, s a létrejött szállodák milyen minőséget képviseltek. Az elemzés kimutatja, hogy a modern vállalkozások eredményeképpen Pécsett a XX. század elejére egy országos mércével is jelentősnek mondható, minőségi szállodakapacitás jött létre, amelynek épületei még ma is a városkép meghatározó egységei.

A kutatás eredményei a turisztikai szakemberek számára értékes információkat tartalmaznak. A kutatás további eredményei a teljes tanulmányban olvashatók, mely a Corvinus Mobilitás és Turizmus Központ oldalán érhető el.