Javult a szálláshely-szolgáltatók jövőképe

Forrás: turizmus.com

 2023. november 09. 12:28

A szálláshely-szolgáltatás fél év óta tartó negatív trendjét októberben végre emelkedés törte meg a Turizmus Konjunktúra Index szerint, ami az alszektor konszolidációját mutatja. A vendéglátás szereplői azonban továbbra is romlónak érzékelik a helyzetüket.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet (TKI) .

Októberben a TKI index –8 ponton állt (–100 és +100 közötti skálán értelmezve), mely azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket enyhén romlónak érzékelik. Az index 5 ponttal csökkent a tizedik hónapban, mely szeptemberrel együtt 8 pontos csökkenést jelent. Ugyanakkor még így is 5 ponttal haladja meg az egy évvel ezelőtti értékét. A szálláshely-szolgáltatásban jelentősen emelkedett az index, míg a másik két ágazatban csökkent.

turizmus_konjunktura_oktober

-100-tól +100-ig terjedő skálán (ahol-100 azt jelenti, hogy jelentősen romlik, +100 pedig azt, hogy jelentősen javul)

Fotó: GKI

A szálláshely-szolgáltatás fél év óta tartó negatív trendjét törte meg az októberi emelkedés, mely az alszektor konszolidációját mutatja a felmérés készítői szerint. A vendéglátás régóta tartó kedvezőtlen helyzete azonban nem változott, immár 16 hónapja negatív tartományban áll.

A TKI index októberben kissé alacsonyabb volt a GKI EU számára végzett konjunktúra kutatásában mért szolgáltatási szektor konjunktúraindexénél (–4 pont), azonban magasabb a nemzetgazdasági átlagot képviselő GKI üzleti bizalmi indexnél (–10 pont), valamint jóval magasabb az építőipar (–22 pont) és a kereskedelem (–17 pont) indexénél. Mindez azt jelenti, hogy a szolgáltatások, köztük a turizmus, a gazdasági nehézségek ellenére képes a stagnálásközeli állapot fenntartására.

turizmus_konjunktura_oktober

-100-tól +100-ig terjedő skálán (ahol-100 azt jelenti, hogy jelentősen romlik, +100 pedig azt, hogy jelentősen javul)

Fotó: GKI

A teljes turisztikai szektort tekintve a régiók közül a fővárosnak köszönhetően egyedül Közép-Magyarország cégei jeleztek stagnáló kilátásokat, míg a többi régió vállalkozásai dekonjunktúrát prognosztizálnak, itt a TKI – 9 és –14 között mozog.

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 46%-a növekedést, 25%-uk visszaesést vár a vendégéjszakák számában. A vendéglátásban működők közül 24% vár vendégforgalom növekedést az előző év azonos időszakához képest, míg 32%-uk visszaesést vetít előre.

Az egyéb turisztikai szektorban működők 23%-a vár ügyfélforgalom-növekedést az előző év azonos időszakához képest, míg 26%-uk visszaesést prognosztizál.

turizmus_konjunktura_oktober

Fotó: GKI

Októberben a turisztikai cégek 69%-a jelezte, hogy a következő 3 hónapban nem változtat az árakon, 24%-a jelezte, hogy várhatóan emelni fogja a szolgáltatásának árát, míg csökkentést 7% jelzett. Ezen belül a szálláshely-szolgáltatásban 22% az emelést tervezők aránya, miközben a vendéglátásban 19%, az egyéb turisztikai szektorokban 31% tervez emelni.

(Borítókép: 123rf.com)