Augusztusban javultak a turisztikai cégek várakozásai

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 07. 19:20

A Turizmus Konjunktúra Index 2023 augusztusában 0 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), ami azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket stagnálónak érzékelik.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről.

A TKI index augusztusban magasabb volt, mint a GKI EU számára végzett konjunktúra-kutatásában mért szolgáltatási szektor konjunktúraindexe (-5 pont), valamint jelentősen magasabb, mint a nemzetgazdasági átlagot képviselő GKI üzleti bizalmi index (-7 pont). Utóbbi két index is emelkedett kissé augusztusban, azonban kisebb mértékben, mint a TKI index. Az ágazati konjunktúraindexek tekintetében a turizmus áll a legjobb értéken.


Forrás: GKI; Megjegyzés: -100-tól +100-ig terjedő skálán (ahol -100 azt jelenti, hogy jelentősen romlik, +100 pedig azt, hogy jelentősen javul)

Az index 5 ponttal nőtt augusztusban. A TKI index 2023. augusztusban 0 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), ami azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket stagnálónak érzékelik. Így 13 ponttal haladja meg az egy évvel ezelőtti értéket.

Augusztusban mindhárom alágazatban nőtt az index, a legnagyobb mértékben (9 ponttal) a vendéglátásban.


Forrás: GKI; Megjegyzés: -100-tól +100-ig terjedő skálán (ahol -100 azt jelenti, hogy jelentősen romlik, +100 pedig azt, hogy jelentősen javul)

Ebben a hónapban az egyéb turisztikai szektorok teljesítettek a legjobban. Jól érzékelhető, hogy a fesztiválok és az atlétikai világbajnokság mennyire pozitívan hatottak a szereplők értékelésére. Ezek a hatások a többi alszektor pozitív teljesítményéhez is hozzájárultak.

Az alszektorok közül a vendéglátás és a szálláshely-szolgáltatás helyzete enyhén negatív, aminek fő oka, hogy főként a lakosság jövedelmi helyzete miatt az árak emelkedésével nem tud lépést tartani a kereslet. Ennek ellenére mind a két szektor le tudta küzdeni a múlt havi csökkenést.

A régiók közül Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon enyhén pozitívak a turisztikai kilátások, míg a többi régió vállalkozásai dekonjunktúrát jeleztek (TKI: -2 és -9 között).

A vendéglátásban működő vállalkozások közül 21% vár vendégforgalom-növekedést az előző év azonos időszakához képest, míg 59% stagnálást, 20%-uk pedig visszaesést vetít előre.

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 9%-a vár növekedést a vendégéjszakák számában, 53%-uk stagnálást, s 38%-uk vár visszaesést.


Forrás: GKI

2023. augusztusban a turisztikai cégek 75%-a szolgáltatási árainak növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához képest, 23%-uk nem változtatott az árakon, míg csökkenést 2%-uk jelzett. Az áremelkedés átlagosan 17%-os volt (júliusban 14%-ot mértek). Vagyis a működési költségek újbóli emelkedését a szolgáltatási árak is lereagálják, de a nyári főszezon keresletnövekedésének lekövetése is az okok közé tartozik.

A turisztikai cégek 82%-a jelezte, hogy a következő 3 hónapban várhatóan nem fogja emelni szolgáltatásainak árát, 12%-uk emelni fog az árakon, míg csökkentést 6% jelzett. A szálláshely-szolgáltatásban 4% az emelést tervezők aránya, miközben a vendéglátásban 23%, az egyéb turisztikai szektorokban 5% tervez emelni.

Nyitókép: 123rf