Kártyagarancia asztalfoglaláshoz

Forrás: turizmus.com

 2016. augusztus 30. 14:30

Már több magyar étteremben is bevezették a kártyagaranciát, vagyis azt, hogy asztalfoglaláskor elkérik a vendég bankkártyájának adatait, így akkor is fizethetünk, ha nem megyünk el vacsorázni – olvasható a Pénzcentrum oldalán.

Ez a fajta garancia Nyugat-Európában és az USA-ban már évtizedek óta bevett szokás az éttermekben, és a jövőben hazánkban is egyre jobban elterjedhet. De hogyan is működik ez a gyakorlatban?

Ez a garancia tulajdonképpen ugyanazt jelenti, amikor például szállásfoglalásakor elkérik tőlünk hitelkártyánk vagy a bankkártyánk adatait. Az esetek többségében ilyenkor még nem történik előre pénzlevonás, azonban abban az estben, ha nem érkezünk meg vagy nem teszünk eleget a szerződésben leírt lemondási feltételeknek, akkor egy előre meghatározott díjat vonhatnak le a kártyánkról.

Magyarországon 20-30 százalékra tehető azoknak az aránya, akik bár lefoglalják az asztalt az étterembe, később mégsem mennek el, ráadásul le sem mondják a foglalásukat. Ez pedig komoly anyagi terhet ró az éttermekre, amit csak áremeléssel tudnak kompenzálni, így tulajdonképpen az étterem vendégei fizetik ki mások hanyagságát.

A kártyagaranciával ez az arány 1-2 százalékra csökkenthető és ez az árakon is meglátszik, ha az étteremben van ilyen jellegű biztonság. A Dérynében például egyelőre csak a 6-8 fős társaságoknál kérnek kártyagaranciát (a foglalás csak online intézhető). Abban az esetben, ha a vendég lemondja a foglalást, akkor a rendszer azonnal törli a garanciát. Akik azonban elfelejtik lemondani a foglalást és már esély sincsen arra, hogy átszervezze az étterem az aznapi ültetést, akkor fejenként 10 eurós (~3100 forintos) adminisztratív költséget számolnak fel. A rendszer hatékonyságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy az elmúlt 12 hónapban, napi 400 vendég viszonylatában mindössze 2 alkalommal volt szükség a díj alkalmazására.

Az Onyx étteremben is élnek a kártyagarancia lehetőségével, náluk a pénteki és szombati napokon kell az esti asztalfoglaláshoz megadni a kártyaadatokat,

A Balatonszemesi Kistücsök étterem is nagyon jó ötletnek tartja ezt a fajta garanciát, náluk azonban egyelőre ezt még nem alkalmazzák. Szerencsére sok asztaluk van és a foglalásokat is csak negyedóráig tartják fent, ezzel tudják megoldani, hogy ne okozzon problémát, ha a vendégek nem jönnek el.