Koch Csaba az Év Bortermelője 2019-ben

Forrás: turizmus.com

 2019. december 05. 14:13

A Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon” cím a bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

Koch Csaba idén hatodik alkalommal került a jelöltek közé. Családja tíz generáció óta művel szőlőt a Hajós-Bajai borvidéken. A szakember előbb agrármérnöki, majd szőlész-borász szakmérnöki diplomát szerzett.

A Koch Borászat jelenleg 150 hektáron gazdálkodik, a borászatban a legmodernebb technológiát alkalmazzák. A szakmai sikereknek néhány éve már a Villányi borvidék is helyszíne, amit tíz hektáron gazdálkodó, VinArt néven működő pincészetének eredményei is bizonyítanak.

Koch Csaba a Hajós-Bajai borvidékről

Fotó: Mohai Balázs

Koch Csaba borainak legnagyobb sikere a közelmúltban a VinAgora Nemzetközi Borverseny idei Champion díja.

A borász a fehér, rosé és vörös borok készítése mellett otthon van a jégborok és kései szüretelésű borkülönlegességek szakmai fortélyaiban is, három éve pedig megjelent a piacon teljes egészében saját előállítású, tradicionális, palackos erjesztésű pezsgőjével is.

Koch Csaba tagja a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökségének, a Magyar Bor Akadémiának, vezeti a Hajós-Bajai borvidéket, és nem utolsósorban sikeres üzletember.

A Koch Borászat 2014-ben az Év Pincészete lett, 2017-ben elnyerte a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat, idén pedig a rangos CUECO – Best European Winery elismerést.
A szakember nagy hangsúlyt fektet a külföldi piacon való megjelenésre, így borai a környező országokon kívül megtalálhatók többek között az Egyesült Államokban, Japánban, Brazíliában, Kínában, Angliában is. A közeljövő legfontosabb célkitűzése az idén elindult bioborászat bővítése, fejlesztése, főleg rezisztens szőlőfajtákkal.