Konferencia a kínai promóciós év megnyitóján

Forrás: turizmus.com

 2015. március 26. 16:20

2015. március 26-án került sor arra, a Magyar Turizmus Zrt. keretein belül működő Kína-KKE Turisztikai Koordinációs Központ által szervezett szakmai konferenciára, amelyen a közép- kelet-európai régióba irányuló kínai beutazás valamennyi területét érintették a magas rangú előadók.

Az angol-kínai nyelvű, online is figyelemmel kísérhető szakmai esemény fókuszában a kínai utazási szokások, a tipikus kínai turista portréja, a kínai kiutazási piac jellemzői, a jelenlegi schengeni vízumpolitika és a Kína és Európa közötti légiközlekedés aktuális trendjei álltak.

A kínai kiutazóforgalom a világgazdasági problémák közepette is egyre nő – hívta fel a figyelmet Li Jinzao, a kínai turisztikai hivatal (CNTA) elnöke. Kína mint turisztikai partner fontosságát jelzik többek között az USA Kína felé irányuló vízumkönnyítései. A Magyarországra irányuló beutazás fellendítésének egyik előfeltétele a közvetlen légi járatok indítása, ennek érdekében mindkét fél erőfeszítéseket tesz. A magyar beutaztatók a közös munka során hasznos ötleteket is kaphatnak a kínai féltől, például a kínai ízlésnek megfelelő szállodai reggelire vonatkozóan.

A budapesti Kína-KKE Turisztikai Koordinációs Központ a politikai kezdeményezések konkrét megvalósulásának jó példája – mondta dr. Somogyi Zoltán, az UNWTO főtitkár-helyettese, aki hasznos üzleti kapcsolatok kezdeményezésére bátorította a kínai kelet-közép-európai turisztikai promóciós év budapesti megnyitóján részt vevő mintegy 150 utaztató képviselőit.

A magyar fél büszke arra, hogy a Kína–KKE-országok kereskedelmi és gazdasági együttműködésén belül megalakulásra kijelölt hat platform közül Magyarország elsőként hozta létre a turisztikai regionális koordinációs központot - mondta dr. Ruszinkó Ádám, az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkára. A kínai-magyar turisztikai kapcsolatok fejlődésében fontos lépés lesz az Air China május 1-jei járatindítása Peking és Budapest között. A kínai beutazás másik fontos kérdése a vízumkiadás könnyítése, ezzel az elkövetkező időszakban és a konferencián is kiemelten foglalkoznak.

Dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója többek között a 16 ország fejlesztés alatt lévő, közös, angol- kínai nyelvű weboldaláról (china-ceec.travel) beszélt.

A konferencia további részében többek között a vízumkérdésről, Kína kiutazó turizmusának trendjeiről és a kínaiak számára vonzó ajánlatok kialakításáról hangzottak el előadások.

A konferencia mellett, a délelőtt folyamán kétoldalú tárgyalásokra is sor került azon kínai és KKE országbeli felek között, amelyek miniszteri vagy államtitkári szinten képviseltetik magukat. (Csehország, Románia, Bosznia-Hercegovina és Magyarország) a budapesti találkozón. Délután mintegy  150 cég részvételével valósult meg az a szakmai találkozó, amelyen a KKE régió utazási cégei folytattak tárgyalásokat a kínai utazási cégekkel a jövőbeni üzleti kapcsolatok kiépítése céljából.