Kormányzati segítséggel értek révbe a Victor Hugo szállodahajó utasai Szegeden

Forrás: turizmus.com

 2015. június 12. 15:55

A francia Victor Hugo szállodahajó június 10-én, Szegeden partra lépett utasai mit sem sejtettek abból, hogy mekkora bravúr árán sikerült „révbe" jutniuk.

A 49 kabinban all inclusive luxusutazáson részt vevő száz brit turista zavartalan szegedi kikapcsolódása egy vis major miatt került veszélybe, ugyanis a Szegeden korábban kikötésre használt úszóműről kiderült: már nem állt rendelkezésre. A Croisi Europe folyamhajózási társaság, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Közlekedési Hatóság Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatala munkatársai azonban gyors és rugalmas együttműködésükkel megoldották, hogy a Tiszán közlekedő egyetlen külföldi szállodahajó végül ideiglenes engedély birtokában egy másik úszóműnél rendben kiköthessen.

 

Az eset egyúttal a Tiszai személyhajózás helyzetére is ráirányította a figyelmet. Az Alföld legnagyobb, eltérő vízmélységű szakaszokkal rendelkező folyója egyelőre nem rendelkezik nemzetközi vízi út besorolással. Bár meg sem közelíti a Duna vízi útként is kimagasló nemzetközi jelentőségét, turisztikai, szabadidős szerepe vitathatatlanul fontos.

A Tiszán egyelőre csupán a legnagyobb európai folyamhajózási társaság, a Croisi Europe 1,1 méter merülésű Victor Hugo nevű francia személyszállító hajója közlekedik, évente néhány alkalommal. Más európai társaik – ilyen kis vízmélységen is közlekedő hajó hiányában – egyelőre nem tudják az úttörő hajótársaságot követni. Azonban nagyon várnak a lehetőségre, hogy a Tisza – nemzetközi státusának, a hajóút minőségének, a vízi út mélységének rendezését, megfelelő kikötői infrastruktúra létrehozását és határátkelőhelyek létesítését követően – számukra is hajózhatóvá váljon.

Ezen a téren azonban hamarosan pozitív előremozdulás várható,  miután a magyar és szerb oldalon összesen 1,592 millió euróból megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően 2015. augusztus 1-jén három állandó folyami átkelő nyílik a Tiszán: Szegeden a Novotel előtti, belvárosi partszakaszon, illetve a medencés kikötőben, valamint a vajdasági Magyarkanizsa központjában.

A tiszai hajózás és a vízi turizmus fellendülése nemzetgazdasági szempontból rendkívül fontos. A folyami üdülőhajók tiszai megjelenése az egész régió turizmusára jótékony hatást gyakorolhat. A szállodahajókon utazók ugyanis útjuk során sok, a kikötőktől távol fekvő látnivalót is felkeresnek az érintett régiókban, programokon vesznek részt, így kifejezetten magas fajlagos költésű vendégek – tette hozzá dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár.

A tiszai folyami turizmus fellendítése érdekében ugyanakkor nélkülözhetetlen a Tisza nemzetközi vízi úttá nyilvánítása és bekapcsolása a nemzetközi vízi út rendszerbe, a TEN-T hálózatba. A határátkelőhelyek kialakításával a két ország az ehhez vezető úton megtette az első lépéseket.

A folytatáshoz az egységes szándék mellett – a Victor Hugo szállodahajó megsegítése kapcsán most megtapasztalt – széleskörű együttműködési készség fenntartására továbbra is szükség lesz. Mindebben a turizmusért felelős tárca a továbbiakban is partnerként kíván együttműködni az illetékes tárcákkal és hatóságokkal.