A közétkeztetés Forma 1-e szeretne lenni a Közétkeztetési Szakácsverseny

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2024. március 01. 14:20

A 2024-ben a fenntartható közétkeztetés jegyében rendezik meg a IX. Közétkeztetési Szakácsversenyt (KÖSZ). Az érdeklődőket számos újdonsággal, többek között közönségkóstolóval várják március 5-7. között a SIRHA-n a Hungexpo A pavilonjában.

A nagy szakmai támogatással megrendezett versenynek csak nyertesei vannak, hiszen a megszerzett tudás megjelenik a hétköznapokban – emelte ki az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) elnöke.

A versenyt 2011-ben Némedi József mesterszakács kezdeményezésére indították útjára,a Nébih közreműködése 2013 óta garantálja a rendezvény szakmai színvonalát. Ahogy a verseny iránti érdeklődés évről évre nőtt, egyre több szakmai civil szervezet lett támogatója a kezdeményezésnek. A Magyar Bocuse d'Or Akadémia javaslatára az addig évente megtartott versenyt 2015/2016-tól kétéves ciklusokban rendezték meg, ezzel hosszabb felkészülési időszakot biztosítanak a csapatoknak – elevenítette fel a megmérettetés történetét a szakember.

Az idei versenyre 29 csapat nevezett, 16 szerepelt az elődöntőben és 12 jutott a döntőbe.

A cél többek között a közétkeztetés népszerűsítése, a fenntartható közétkeztetés támogatása, a heti egy húsmentes nap kampány megismertetése, régi, mellőzött alapanyagok és receptek népszerűsítése, az étkezési kultúra fejlesztése, a hazai friss alapanyagok felhasználásának bemutatása.

 

Számos újdonságot hoz az idei verseny

„Tele vagyunk izgalommal, hiszen a mostani verseny több szempontból más, mint a korábbiak" – emelte ki a sajtóreggelin Zoltai Anna. A döntő nem 1, hanem 3 napon keresztül zajlik a SIRHA teljes ideje alatt. Minden napon 4-4 csapat versenyez, a versenyzők (a korábbi 3 óra helyett) 4 óra alatt készítik el a háromfogásos, húsmentes menüt.

Némedi József mesterszakács, ötletgazda, Zoltai Anna, a KÖZSZÖV elnöke és Tóth Dániel, a a Nébih Vendéglátás és Közétkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetője a sajtótájékoztatón

Fotó: turizmus.com

A lelátóról, a Bocuse d'Or Akadémiától kapott versenyboxokban, jól követhető a megmérettetés. A résztvevőknek összesen 30 adag ételt kell elkészíteniük, 12 adagot a zsűrinek, a többit a közönségnek. Újdonság ugyanis, hogy a közönség valamennyi versenymenüt megkóstolhatja, majd a Mentimeter program segítségével mindhárom napon szavazhat a legjobb előételre, főételre, desszertre.A közönségdíjakat e szavazatok alapján osztják ki.

Szintén nóvum, hogy a verseny előtt több témában szakmai kerekasztal beszélgetéseket („Menza volt, van és milyen lesz?" illetve „Fenntartható közétkeztetés" címmel) és előadásokat lehet meghallgatni és konferenciákat is szerveznek. A receptekből az idei évben is megjelenik (várhatóan online formában) egy szakácskönyv, mely a konyhák étlapjának összeállításához is ötleteket ad.

Ahogy a korábbi években, a menü most is kizárólag hazai alapanyagból, feldolgozatlan élelmiszerekből készülhet. A nyersanyag árat nettó 850 forintban határozták meg a szervezők – hangzott el az eseményen. Az idei évben mélyalmos tyúktojást, jonatán almát, félzsíros rögös túrót és tisztítatlan céklát kell felhasználniuk a csapatoknak a menü elkészítéséhez.

 

Megmutatni a tudást és a lehetőségeket

A 2011-es indulás óta céljaink nem változtak, szeretnénk felemelni a közétkeztetést, mint szakmát, hiszen komolyan képzett szakemberek dolgoznak ebben a szegmensben is – hangsúlyozta Némedi József mesterszakács, ötletgazda a sajtótájékoztatón. Szeretnék elérni, hogy a Közétkeztetési Szakácsverseny a közétkeztetés Forma 1-évé váljon.  A verseny jó alkalmat teremt arra, hogy a szereplők megmutassák tudásukat. A kétéves ciklusban maga az út lett a cél, emelte ki, hiszen az elődöntőig vezető úton szakmai mentorok támogatják a csapatokat. Munkájukban komoly fejlődés van, a szakember bízik abban, hogy ez a mindennapokban is megmutatkozik.

Ízléses tálalással az egészséges ételek, többek között a zöldségek is jobban fogynak, kevesebb a maradék

Fotó: turizmus.com

Kiemelte azt is, hogy támogató szakmai szervezetek és a versenyző csapat delegáltjaiból álló, kóstoló- és a konyhai zsűri egész nap nyomon követi, a teljes folyamatot figyelve több szempontból értékeli a csapatok tevékenységét.

A verseny legizgalmasabb része a március 7-én 15 órakor megtartott díjátadó. Itt osztják ki az arany-, ezüst- és bronzfokozatokat, továbbá a közel 30 különdíjat, amit a verseny mögött álló szakmai civil szervezetek, az és támogató vállalatok (többek között az Agrár - és Belügyminisztérium, a Nébih és az NNGYK) adnak át.

A NÉBIH számára nagyon fontos a közétkeztetés népszerűsítése és minőségének javítása – hangsúlyozta Tóth Dávid, a Nébih Vendéglátás és Közétkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetője. A hivatal a szakmai szervezetekkel való jó kapcsolat szempontjából is fontosnak tartja a versenyt, örül az évek során kialakult pozitív együttműködésnek.

Az eseményen szó esett az élelmiszerpazarlás visszaszorításának fontosságáról is, a versennyel az átlagosan 27%-ot kitevő pazarlást is csökkenteni szeretnék. Már kisiskolásoknál is jók a tapasztalatok az önkiszolgáló tálalással, melynek – sok egyéb kedvező tapasztalat mellett – a hulladékképződésre is pozitív hatása van – hangzott el.

 

Sokakat érint

A menzapiac nagyságát jól érezteti, hogy a közétkeztetőket 3000 főzőkonyha látja el, az ételt 6000-6500 tálalókonyha konyha osztja szét. Összességében 1-1,5 millió fogyasztóval lehet számolni, ebből mintegy 800 ezer gyermek. A résztvevők felhívták a figyelmet arra is, hogy a közétkeztetés a gyermekétkeztetés mellett a kórházakat, a börtönöket, a szociális otthonokat is kiszolgálja, és a munkahelyi érkezés is ide tartozik.

A döntő az idén a KÖZSZÖV, a Nébih és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) közös szervezésében, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) támogatásával valósul meg.

A verseny fővédnökei Nagy István agrárminiszter, Nemes Imre, a Nébih elnöke, szakmai védnökei Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke és Zoltai Anna.