Lassú turizmus a Balatonnál

 2014. május 22. 14:53

A rohanó turistákat szeretnék lelassítani a Balaton hét településén. A vendégek ingyen buszozhatnak, ha lerakják autóikat nyaralás közben. A bérletként is funkcionáló kártyával kedvezményesen járhatnak színházba, múzeumokba és strandra is.

A szakemberek úgy vélik: az élet minden területén a rohanás lett a meghatározó, és ez a rohanás még a nyaralást is egyre zaklatottabbá és stresszesebbé teszi. Tartalmasabban lehet eltölteni a pihenésre szánt időt, ha a vendégek a lassú turizmus filozófiáját is magukévá teszik. Ezt segíti az a kártyarendszer is, amelyet a Balaton hét települése hozott létre.

Legközelebb Ausztriában működik ehhez hasonló. A Balaton Best -kártyát minden vendég ingyenesen kapja szállásadójánál. Ezzel ingyen utazhatnak a BALATON VOLÁN feliratú, helyközi járatokon Balatonfűzfő és Tihany között, valamint a füredi helyi járatokon. Jelentős kedvezményt adnak a strandok is, ám ha négy napnál többet tartózkodunk a Balaton partján, akkor ingyen mehetünk fürödni is. - közölte Semsei Sándor, a Balatoni Riviera Egyesület elnöke.

Mint mondta: a kártya jól működik a Fertő-tó osztrák oldalán.  A magyar verzió tulajdonosai egy hét alatt, akár 20-30 ezer Ft-ot is megspórolhatnak kiadásaikból, hiszen a kártyával nem csak a strand és a busz lehet ingyenes, de 10-25% kedvezményt ad több múzeum, élménypark, étterem is.

Mint azt Semsei Sándor elmondta: BBC – kártyával a helyi turisztikai szakemberek azt szeretnék elérni, hogy a Balaton partján egy kicsit „lassuljanak le az emberek". Tegyék le autóikat, járjanak busszal. Sétáljanak el egy-egy nevezetességhez, közben gyönyörködjenek a táj szépségeiben. Ne rohanjanak végig a parton. Üljenek be egy kávézóba, beszélgessenek más turistákkal, figyeljenek oda saját belső hangjukra.

A szakértő elmondta azt is, hogy a hét település nem ad-hoc jellegűen találta ki ezt a kártya-rendszert. Számos nemzetközi kutatást figyelembe vettek. A lassú turizmus koncepciója Magyarországon sem új. A Magyar Turizmus Zrt. korábban több olyan dokumentumot kiadott, amelynek tapasztalatait beépítették a Balatonalmádiban, Alsóörsön, Felsőörsön, Lovason, Csopakon, Balatonfüreden és Tihanyban érvényes rendszerbe.