Legfrissebb online trendek

Szerző: Németh Andrea

 2013. május 12. 13:32

Ismét felmérést készített az online foglalás piaci trendjeiről a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. a turizmus.com-mal karöltve, az eredményeket május közepén publikálják. Hegedűs Attila ügyvezető a kuponos fórumon már néhány megállapítást felvillantott az eredményekből.

Budapesten 2007-2012 között folyamatosan nőtt a szállodák száma, és 2010-től a kereslet is növekedésnek indult, ám a szállásdíj-bevételek csak a 2007-es szintet érték el (70 milliárd forint). A vidéki szállodapiacot egy évvel később érte el a válság, mint a fővárosit, s a kereslet később kezdett el csökkenni, és még a válság kitörése után is nyitottak szállodákat. A kínálat öt év alatt 40 százalékkal nőtt, és az árverseny is élesedett. A szállásdíj bevételek 31 százalékkal növekedtek, az egy szállodára eső bevételek ugyanakkor 4 év alatt 5 százalékkal visszaestek.

A 2013-as felmérés előzetes eredményei szerint az online foglalások részesedése az összes foglalásból a 3-5 csillagos piacon 2012-ben 7-10 százalékponttal nőtt. Az online foglalások értéke 2008-2012 között megkétszereződött, a piac mintegy 40 százalékát tette ki. Egyre nagyobb mértékben"kuponoznak" a szállodák, míg 2010-ben ez az arány 76 százalék volt, tavaly már 84 százalék.

Budapesten az értékesítésben a booking.com toronymagasan vezet, második az Expedia, harmadik a saját weboldal, majd egy hosszú szünet után hotel.de és a HRS. A felmérésből kitűnik, hogy a booking.com-tól való függés csökkentése rendkívül nehéz. A válaszadók nagy többsége marketing költségvetésének már több mint 50 százalékát online megjelenésekre költi (ebben benne vannak a jutalékok is). A rejtett csatornák közül a legnépszerűbb a booking.com villámajánlata, ezt követi a HRS és a lastminute.com „fenced channel"-e.

Vidéken az online vendégéjszakákat tekintve folyamatos és az összes vendégéjt meghaladó dinamikájú növekedés, a foglalások részaránya 3-5 csillagos szegmensben több mint 40 százalék. 2008-2012 között az online foglalások értéke megkétszereződött, ami a piac kb. 40 százaléka.

A kuponos (diszkontáras) piac sokszereplős, de a szállásra specializált szolgáltatók uralják (szallasguru.hu, csak1nap.hu, nemaradjle.hu, maiutazas.hu) – egy szálloda 2,8 oldallal dolgozik (2010-ben ez 1,4 volt). A szállásközvetítők piaca a kuponos piachoz hasonlóan koncentrálódik, konszolidálódik.

A szállodák – jellemzően a függetlenek – jelentős lemaradásban vannak online marketing tekintetében, az OTA-khoz és a kuponosokhoz képest is.

A visszaszoruló rendezvények helyett nem jelentkezett hasonlóan magas költésszínvonalú szegmens. Az egyéni vendégkör viszont a tradicionális csúcsidőszakokat kivéve nem generál folyamatos töltést, sok szálloda küzd a hitelpréssel és a megnövekedett versennyel. Nincs látványos összefogás az egyes helyi piaci szereplők között a helyi termékek értékének megőrzése érdekében – a kereslet ezt érzi és látja is.

A vendégszerzés kényszere, illetve a bevétel generálás nyomása hatására továbbra is a legfőbb probléma az egymás árai alá kínálás és az áron alul értékesítés, amit általában nem előz meg alapos hozamszámítás.