Még három hete van az OTP SZÉP kártyásoknak

Forrás: turizmus.com

 2015. május 14. 13:14

Április eleje óta naponta átlagosan több mint 19 millió forinttal - összességében egy hónap alatt mintegy 575 millió forinttal - csökkent a lejáró egyenlegek, vagyis a 2013-as feltöltések összege az OTP Széchenyi Pihenő kártyákon (SZÉP kártya).

Az érintett kártyabirtokosoknak már csak három hete maradt, hogy az OTP SZÉP kártya 26 000 elfogadóhelyének valamelyikén felhasználják a május 31-én lejáró juttatásaikat.

Az elmúlt hetekben az előzetes várakozásoknak megfelelően jelentősen felpörgött az idén lejáró, vagyis a 2013-as OTP SZÉP kártyás feltöltések felhasználásának üteme. A kártyabirtokosok a két évvel ezelőtti utalványok 97 százalékát már felhasználták.Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 2 évben az OTP Bankcsoport által kibocsátott SZÉP kártyákon keresztül több mint 100 milliárd forint áramlott, az elsősorban hazai kis- és közepes vállalkozások által működtetett, belföldi turisztikai ágazatba.

Ugyanakkor még mindig mintegy 1,5 milliárd forintnyi elektronikus utalványvár arra, hogy a kártyabirtokosok felhasználják a több mint 26 000 elfogadóhely valamelyikén. A közeledő pünkösdi hosszúhétvégeis jó lehetőség erre. Az OTP Bankcsoport elsősorban azokat az elfogadási lehetőségeket ajánlja a dolgozók figyelmébe, ahol mindhárom alszámláról fizethetnek. Ilyen például a fürdő belépő, vagy a szálláshely költségeinek kifizetése. Ráadásul az OTP kártyabirtokosai - a lejáró egyenlegükből - akár előre, már most is lefoglalhatják nyári pihenésüket.

 

Munkáltatókra is hárul feladat

„Jelenleg mintegy 150 000 kártyabirtokosunknak van lejáró egyenlege. Egy kártyán átlagosan 10 000 forintnyi 2013-as feltöltés található. Szeretnénk ismét felhívni az érintettek figyelmét, használják fel ezeket az összegeket, hogy senkit ne érjen kellemetlen meglepetés júniusban.  Az üzenet átadásában rendkívül fontos szerepe lehet a munkáltatóknak is, hiszen az OTP Pénztárszolgáltató kutatása szerint a munkavállalók döntően rájuk hagyatkoznak a Cafeteriával kapcsolatos információk kapcsán. Minden munkáltatót arra bíztatunk tehát, hogy figyelmeztesse dolgozóit, használják fel a pihenésre és feltöltődésre kapott juttatásokat. Ez minden érintett fél érdeke. A vállalatoknak például komoly adminisztrációs terhet jelenthetnek a visszautalt SZÉP kártyás feltöltések." – hívta fel a figyelmet Kuhárszki András, az OTP Bank Bankszámla Főosztályának igazgatója.

Érdekesség, hogy a lejáró egyenlegek több mint 50 százaléka a munkáltatók alig 3 százalékánál található meg. Ezért az OTP Bankcsoport a következő hetekben ismét felhívja majd ezeknek a vállalatoknak a figyelmét a juttatások felhasználásának fontosságára. A pénzintézet várakozásai szerint a lejáró egyenlegek aránya a tavalyi szinthez hasonlóan alakulhat. 2014-ben a 2012-es feltöltéseknek csak kevesebb, mint 2 százalékát kellett visszautalni a munkáltatók részére.

 

A Lejáró egyenlegekről

A hatályos törvényi szabályozás értelmében a SZÉP kártyákra utalt juttatások érvényességi ideje az utalást követő második év május 31-én éjfélkor jár le.  Ez az idei évben azt jelenti, hogy Június elsején 0 órától a 2013-ban feltöltött összegek nem használhatóak fel.  A megmaradó összeget a kibocsátó OTP Pénztárszolgáltató június 30-ig visszautalja az érintett kártyabirtokos munkáltatója részére, vagyis ezek az összegek a munkavállaló számára elvesznek.