Jubileumi parti: 50 éve nyílt meg az InterContinental

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2020. január 07. 08:16

1969 szilveszterétől 25 éven át volt InterContinental, majd újabb negyedszázadon át, a mai napig viseli a Marriott nevet a legendás, Duna parti szálloda.

Több mint 250-en regisztrálták magukat a Duna InterContinental / Budapest Marriott január 6-i, jubileumi partijára azok közül, akik a ház "interes" korszakában dolgoztak ott.

A terítés biztosan más volt 50 évvel ezelőtt, de a bálterem pazar panorámája mit sem változott

Fotó: turizmus.com

Aki akkor még csak pályakezdő volt, s a húszas éveiben járt, mára az is igencsak tapasztalt szakember már.

Parti János köszönt

Fotó: turizmus.com

A sok nagy eseményt látott bálteremben Parti János, a Budapest Marriott marketing- és sales igazgatója moderálta az eseményt, köszöntve a nagy elődöket.

Azt csak a tudósító teszi hozzá, hogy sem ő, sem az est folyamán a házigazda szerepét betöltő kollégái nem is éltek még akkor, amikor az első rendezvényt tartották ugyanebben a teremben.

A szálloda vezérigazgatója, Arne Klehn köszöntőjében elmondta többek között, hogy számára megtiszteltetés ezt a házat vezetni.

Tudja, hogy ez a szálloda nemcsak a magyar turizmusban játszott meghatározó szerepet, de a rendszerváltás előtti magyar történelemnek is része, a falai között tartott  események, találkozók okán.

Arne Klehn külön köszönetet mondott azoknak, akik tevékeny részt vállaltak az esemény megszervezésében.

Arne Klehn virágcsokorral is köszöntötte Rado Wirthmann Júliát, aki nélkül nem jöhetett volna létre ez a jubileumi parti

Fotó: turizmus.com

A szálloda vezérigazgatója szólt arról is, hogy a mostani menedzsment számára ez az este jelenti a kettős jubileumra (Duna InterContinental 50 / Budapest Marriott 25) szervezett események nyitányát.

Finta József – a tervező

Fotó: turizmus.com

Finta József Kossuth-díjas építész rövid visszaemlékezésében elmondta, hogy nagyon fiatalon találta meg őt az InterContinental tervezési feladata.

Ez a munka meghatározóvá vált egész pályafutására, hiába tervezett azóta több hasonló méretű épületet, no meg szállodát is (többek között a Kempinski Hotel Corvinus Budapest, Hotel Forum – ma InterContinental, Novotel Budapest City és Budapest Kongresszusi Központ, Hotel Hungaria Bécs, Hotel Bratislava Pozsony, Hotel Liget Budapest – ma ibis Hotel Heroes Square, valamint a Hotel Buda Penta – ma Mercure és ibis Budapest Castle Hill is az ő munkáját dicséri – a szerk.).

Maga is büszkén emlékezett vissza arra, hogy személyesen lehetett jelen az 50 évvel ezelőtti nyitó estének.

Walkó Miklós emlékezik

Fotó: turizmus.com

Walkó Miklós az 50 évvel ezelőtti nyitó csapat tagjaként (akkor ő volt a ház front office managere)szólt.

Örömmel nyugtázta, hogy az est résztvevői között legalább két tucat olyan kolléga volt, akik a ház nyitásakor itt dolgoztak.

Walkó Miklós megemlékezett azokról is, akik már nem lehetnek az ünneplők között, s egyperces néma tiszteletadásra kérte a kollégákat.

Walkó Miklós kifejtette, nem túlzás azt állítani, hogy 50 évvel ezelőtt nemcsak egy szálloda nyílt Budapesten, hanem egy új korszak is elkezdődött a magyar szállodaiparban.

A Duna InterContinental olyan szakemberek sorát nevelte ki a 70-es éveben, akik vezető pozíciókat tudtak vállalni a 80-as években sorra nyíló új, s nemzetközi láncokhoz tartozó szállodákban. Példaként említette a Hotel Forumot (ma  InterContinental), amelynek szinte a teljes vezérkarát, 1981-ben a Duna InterContinentalból hívta "a szomszédba" Niklai Ákos, a nyitó igazgató, mégis zökkenőmentesen és sikeresen működött egymás mellett a két szálloda.

Elégszer voltak vendéglátók, most ők lehettek a vendégek

Fotó: turizmus.com

A január 6-i jubileumi parti a résztvevők számára persze leginkább a régi barátokkal való találkozás, a közös sztorizás élménye miatt volt fontos.

Most nekik terítették meg a büféasztalt, régi munkahelyükön

Fotó: turizmus.com

A tudósító ugyan sok,  régi "interes" szakembert ismert, illetve megismert, mégsem vállalkozik arra, hogy valamennyi fotó alá pontosan írja a neveket. Némi mentség, hogy maguk a régi kollégák is zavarba jöttek néhányszor, ha egy nevet kellett mondani.

Menyhárt Lajos és Wolff Péter már csak egy megsárgult fotón lehetett a többiek között. Az emlékek felidézésében Kiss Imre, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója segített, aki néhány különleges relikviából és fotóból mini kiállítást rögtönzött a helyszínen.

 

Az idősebbek nézegessenek ismerős arcokat a turizmus.com felvételein, a fiatalok, pedig higgyék el, ezek az emberek vitték sikerre, 25-50 évvel ezelőtt, a Duna InterContinentalt.