Megnyílt Románia legnagyobb sütőipari és cukrászati kiállítása Marosvásárhelyen

Forrás: turizmus.com

 2015. március 19. 18:38

Marosvásárhelyen megnyílt csütörtökön a háromnapos PanGastro, a legnagyobb romániai sütőipari és cukrászati kiállítás.

A magyarországi és erdélyi magyar szakemberek által szervezett kiállításon 24 országból 132 cég állítja ki termékeit a marosvásárhelyi President központban 7000 négyzetméteren.

Váradi János, a kiállítás szakmai hátterét biztosító PanGastro Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, 2001-ben költözött Magyarországról Székelyudvarhelyre, ahol 15 éve kezdte kiadni a romániai pék és cukrász szakma egyetlen szakfolyóiratát, a Brutarul si cofetarult, amely már a Moldovai Köztársaságban is kapható. E kiadvány és egy másik gasztronómiai szakfolyóiratuk hirdetői kérték fel a kiállítás megszervezésére.
A Boro Info Kft. által szervezett eseményt a szakterület kelet-közép-európai legnagyobb seregszemléjeként tartja számon a Pékek és Cukrászok Világszövetsége - mondta Váradi János.

„A Magyarországon bejáratott, működő rendszert hoztam át Erdélybe és Romániába" - magyarázta Váradi János, aki korábban a Magyar Pékszövetség igazgatója volt. Elmondta, a szakfolyóirat kiadása és a kiállításszervezés mellett létrehozták a romániai pék és cukrász szakma információs központját, ahol szakmai tanfolyamokat is szerveznek.
A marosvásárhelyi kiállításon több mint 200 tehetséges pék és cukrász szállt versenybe a szakmai díjakért. A pékdíszmunka díját a sepsiszentgyörgyi Diószegi pékség kapta meg, amely kenyértésztából készítette el, és sütötte ki több romániai történelmi épület, köztük a sinaiai Peles-kastély makettjét.