Nagyon beindult az új Windows

Forrás: mmonline.hu

 2015. augusztus 02. 19:10

Egy nap alatt több mint 14 millió számítógépre telepítették a Microsoft új operációs rendszerét, a Windows 10-et. A cég célja, hogy három éven belül egymilliárd eszközön fusson a megoldás.

Július 29-től lehet letölteni a Windows 10-et, és bár első körben csak a tesztelésben részt vevők kaphatták meg a rendszert, a Microsoft közlése szerint 24 óra alatt már több mint 14 millió számítógépre telepítették. A megoldás egy éven keresztül ingyen lesz elérhető a Windows 7 és 8.1 rendszert használó egyéni felhasználók számára. Az új operációs rendszer letöltéséhez a korábbi verziókkal rendelkező felhasználók a tálcán megjelent ikonra kattintva regisztrálhatnak.

A Windows 10-et elődjeitől alaposan eltérő modellel vezeti be a piacra a Microsoft, a társaság az egyéni felhasználók egy részének ingyen adja a szoftvert, és az alkalmazások extra funkcióiból, illetve a szolgáltatásokból remélnek komolyabb bevételt. A vállalkozásoknak, valamint a régebbi verziókat használóknak azonban fizetniük kell majd, a Home változat 119, míg a Pro verzió 199 dollárba kerül.

Az új megoldás további érdekessége, hogy a nagy háttérkapacitással rendelkező asztali gépektől az olcsó okostelefonokig minden, operációs rendszert futtató eszközön működhet majd. Az új operációs rendszer 190 országban, 111 nyelven lesz elérhető, és a vállalat célkitűzése, hogy 2-3 év alatt egymilliárd személyi számítógépen, okostelefonon és táblagépen használják.

A világ vezető szoftvercége több újítást is bevezet a Windows 10-nél. Így például a Cortana nevű digitális asszisztens is része a rendszernek, valamint egy teljesen új internetböngésző, az Edge. De a biometrikus azonosításhoz szükséges megoldásokkal is ellátták az alkalmazást, igaz ezek használatához megfelelő eszközök is kellenek.