Négycsillagos szállodával gazdagodott a székelyföldi Szováta

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. július 18. 16:11

A népszerű székelyföldi fürdőhely új, négycsillagos superior szállodával gazdagodott, amelyben wellness- és gyógyászati részleg is várja a vendégeket.

A sókristályról elnevezett Crystal szállodát, amely a maga nemében egyedinek számít Szovátán, de a Székelyföldön is, Káli Zoltán vállalkozó, a fürdőtelepen lévő Maros szálloda és a Káli étterem tulajdonosa álmodta meg, ő pályázott sikeresen a Pro Economica Alapítványnál a turisztikai szálláshelyek fejlesztését célzó kiírásra.

crystal_szovata

A négycsillagos, 104 szobás szálloda építése 2021 júniusában kezdődött

Fotó: Hotel Crystal Sovata

A fürdőtelep főutcáján, a volt piaccal szembeni négycsillagos, 104 szobás szálloda építése 2021 júniusában kezdődött. A négyszintes, egyedi tervezésű épületben 230 férőhelyes étterem, 120 férőhelyes konferenciaterem, 24 férőhelyes tárgyalóterem, illetve kerthelyiség, italbár és kávézó kapott helyet.

Az alsó szinten található wellness részlegen két csúszda, benti és kinti édesvizű medencék, sós vizű medence, gyerekmedence, különböző szaunák, sószoba, a legkisebbeknek hangulatos játszószoba, illetve fitneszterem is van.

crystal_szovata

A wellness részlegen két csúszda, benti és kinti medencék, illetve szaunák is a vendégek rendelkezésére állnak

Fotó: Hotel Crystal Sovata

A szeptemberben induló gyógyászati részlegen saját orvosi rendelő, illetve ultramodern gyógyászati gépek állnak majd a vendégek rendelkezésére, többek között elektroterápia, magnetoterápia, hidroterápia, galvánterápia, paraffinos eljárások, gyógymasszázs - részletezte a kínálatot a nepujsag.ro.

A 18 millió eurós befektetés nemcsak a Maros megyei Szováta turisztikai kínálatát bővíti, hanem munkahelyeket is teremt. A pályázatban a befektető 68 munkahely létrehozását vállalta, ezzel szemben már most 84 alkalmazottja van a szállodának, és ősszel tovább – mintegy százra – bővül ez a szám, amikor megnyílik a korszerűen felszerelt gyógyászati központ is.

crystal_szovata

A szálloda konferenciaterme 120 embert képes befogadni

Fotó: Hotel Crystal Sovata

A vendégek kényelméről gondoskodó csapat tagjai közül sokan külföldről érkeztek vagy költöztek haza: portugál a menedzser, moldovai a marketinges, holland a mesterszakács és Svájcból telepedett haza a séf.

Szovátai viszonylatban egyedinek számít, hogy minden szobának saját parkolóhelye lesz a szálloda 150 férőhelyes parkolójában, ahol rendszámfelismerő rendszerrel ellátott automata sorompó, az elektromos autók számára töltőállomás is rendelkezésre áll majd.

Az avatáson résztvevők megtudták, hogy a területen Jászai Mari művésznő kezdeményezésére épült 1910-ben egy ivókút, a szálló mellett pedig a mai napig megtalálható a Mária-forrás, amely a fürdőtelep ivóvíz-szolgáltatásában játszott kiemelt szerepet. Később vendéglő épült a forrás mellé, majd egy generátor is helyet kapott, amely elektromos áramot szolgáltatott a fürdőtelep számára. 1960-ban itt épült meg a távolsági buszmegálló, amelynek helyén áll most a Crystal, amely az elmúlt négy évtized legnagyobb turisztikai beruházása.

crystal_szovata

A Hotel Crystal az elmúlt négy évtized legnagyobb turisztikai beruházása Szovátán

Fotó: Hotel Crystal Sovata

A múlt pénteki ünnepélyes megnyitón elhangzott, hogy Maros megye turisztikai szempontból országos ötödik, a megye legtöbb vendégéjszakáját Szovátán jegyzik.