Női vezetése lett az MSZÉSZ Nyugati régiójának

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. október 20. 19:25

Az energiaárakkal és a munkaerőhelyzettel kapcsolatos tapasztalataikat is megvitatták egymással a szállodai szakemberek az MSZÉSZ Nyugati régiójának ülésén. A Caramell Premium Resortban október 19-én megtartott tisztújító eseményről Csere András szállodaigazgató tájékoztatta szerkesztőségünket.

Lagymatag január és február után, a nyár végéig kifejezetten erős, a 2019-es év mutatóit hozó forgalomról számoltak be a közgyűlésen az MSZÉSZ Nyugati régiójának szállodái. A novemberrel és a decemberrel kapcsolatban viszont teljes a bizonytalanság, egyelőre nem megjósolható a kereslet alakulása. A foglalási ablak nem csak az egyéni vendégeknél, a rendezvények esetén is nagyon lerövidült, így egyelőre a céges rendezvények által generált forgalmat sem lehet megbecsülni. „Teljesen általános, hogy a hét közepén érkezik az ajánlatkérés a következő hét elején esedékes rendezvényre. Van mozgás a piacon, de a last minute jelleg miatt nem tudunk vele tervezni” – hozott példát a jelenségre Csere András, aki a jelenlegi ciklusban a régióvezető posztot is betölti.

A régió szálláshelyeit az energiadrágulás különböző mértékben érinti. Jobb helyzetben vannak azok az egységek, amelyek 2023 vagy 2024 végéig érvényes szerződéssel rendelkeznek, miközben akadnak szolgáltatók, akiknek a gázt vagy az elektromos áramot már most tőzsdei áron kell megvenniük.

Az alternatív fűtési módot használó szálláshelyek pedig kifejezetten előnyös helyzetben vannak. Közéjük tartozik az ülésnek otthont adó Caramell Premium Resort, melynek két épületében 2016 óta alternatív, talajhőszivattyús hűtési és fűtési rendszert használnak, a használati meleg vizet (és részben a fűtést) pedig a 2020-ban fúrt termálkút biztosítja. A győri Gyirmót Sport & Wellness Hotelben szintén a termálvízből nyert hővel oldják meg épületeik fűtését. Bezárásról, az üzemelés korlátozásáról az ülésen nem esett szó, az ezzel kapcsolatos híreket csak egymás közt vitatták meg a szakemberek.A résztvevők élénk disputát folytattak a munkaerőhelyzetről is, a képzések fontosságáról és az életkori sajátosságokról egyaránt szó esett. A régió határmenti elhelyezkedéséből fakadó előny, hogy kisebb részt már megjelent az Ausztriából visszatérő magyar munkaerő, ennek ellenére jól látszik, hogy a munkaerőhiány problémájára a következő egy-két évben nem lehet megnyugtató megoldást találni.

Kovács Balázs, az MSZÉSZ alelnöke prezentál

Fotó: MSZÉSZ

Kovács Balázs, a Danubius Hotels Zrt. vezérigazgatója az MSZÉSZ általános alelnökeként tartott előadásában ismertette a szövetség lobbitevékenységét, beszélt céljaikról és az elért eredményekről.

Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusstratégia megvalósításáért felelős vezérigazgató-helyettese a térség helyzetét elemezte átfogóan az NTAK országos és régiós adatai alapján. A szakember az MTÜ belföldi és külföldi marketingtevékenységéről is beszélt a hallgatóságnak, illetve bemutatta az NTAK Iránytű használatát. Az elhangzottak szerint a régió bruttó átlagárban és RevPAR-ban elmarad az országos átlagtól, ez azonban nem feltétlenül mutatja a színvonalas szolgáltatásokat kínáló szállodák teljesítményét, sokkal inkább a szálláskínálat sokszínűségével van összhangban.

A MSZÉSZ társult tagjaként előadó Balogh Zoltán, az Elektro-Kamleithner Kft. ügyvezetője gondolatébresztőjében hangsúlyozta, hogy az alternatív energiaforrásokra épülő megoldások ugyan üdvözítőek, de komplex épületfelügyeleti kontroll nélkül keveset érnek. Megfelelő épületfelügyeleti rendszerek segítségével viszont az elavult technológiára épülő házak esetén is jelentős költségvisszafogást lehet elérni.

Kovács Krisztina (j) az MSZÉSZ Nyugati régiójának új vezetője és az egyik helyettese, Németh Viktória (b)

Fotó: MSZÉSZ

Az ülés végén került sor a tisztújításra. Személyesen és meghatalmazás útján 29 tagszálloda adta le szavazatát, ezek alapján Kovács Krisztinát (Gotthard Therme Hotel & Conference) választották meg a következő régióelnöknek, két helyettese Németh Viktória (Danubius Hotel Rába és Bük) és Klára Ágnes (JUFA Vulkan Termal Resort) lesznek.