Fáska Gábort választották meg az MSZÉSZ budapesti régióvezetőjének

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 29. 17:45

A tisztújítás mellett a budapesti repülőtér fejlesztéseiről és a szállodaipar aktuális kihívásairól is hallhattak, ezúttal fiatal vezetők szemszögéből, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) budapesti régióülésének résztvevői a Hilton Budapestben.

Bődi Ivett és Faix Csaba köszöntője, majd Kovács Balázs beszámolója után Bogáts Balázs, a Budapest Airport járatfejlesztési vezetője beszélt az elmúlt év eredményeiről és fejlesztéseiről a repülőtéren.

 

Reptéri fejlesztések és 100 feletti útvonal

A beszámolóból megtudhattuk, hogy az idei év végéig az utasszám akár a 12 milliót is elérheti, ezen belül augusztus zsinórban a harmadik hónap volt, amikor az utasforgalom elérte vagy meghaladta a koronavírus-járvány előtti, rekordévnek számító 2019 azonos hónapjában regisztrált volumen 80 százalékát, és a negyedik, amikor a teljes havi utasforgalom meghaladta az egymillió főt. A jelenlegi éves utasszám a 2016-os adatoknak felel meg, a 2019-es rekordszám elérését pedig 2024-re várják.

A téli menetrendről korábban ebben a cikkben számoltunk be. Jelenleg a reptérről 104 úti cél érhető el 34 légitársaság járataival, emellett pedig folytatják az idén megkezdett fejlesztéseket: bővülnek a poggyászkiadó területek, több önkiszolgáló poggyászfeladó automata lesz egyre több légitársaságnál elérhető szolgáltatásként, továbbá a 2B terminálon is megnyílt a dohányzó- és kilátóterasz.

mszesz_bpregio

Bogáts Balázs, a Budapest Airport járatfejlesztési vezetője

Fotó: turizmus.com

Bogáts Balázs emellett arról is beszámolt, hogy idén zsinórban 9. alkalommal nyerték el a Skytrax Kelet-Európa legjobb repülőtere díját, amelyet az utasok szavazatai alapján ítélnek oda a legnagyobb éves, globális repülőtéri ügyfélelégedettségi felmérés alapján.

Az energiaválságra kitérve elmondta, van egy pozitívuma is a reptér szempontjából: a Budapest Airport 2035-re kitűzte, hogy eléri a zéró karbonkibocsátást, ebben pedig segít, hogy már most elkezdenek elszakadni a gázkitettségtől. Az energiaválság miatt egy 7 megawattos napelemfarmot telepítenek majd, ami jelentős mennyiségben fedezi az áramfelhasználásukat, illetve a jövőben geotermikus hővel fogják fűteni a repülőteret – így a krízis tulajdonképpen segíthet előbb elérni a kitűzött céljaikat.

 

Bemutatkozott a város legmagasabban fekvő tetőbárja

A régióülés a társult tagok bemutatkozásával folytatódott, majd a Hilton tetőteraszán található White Raven skybar mutatkozott be. A város legmagasabban fekvő tetőbárjában a pazar panoráma különleges koktél- és ételkínálattal, valamint hangulatos dizájnnal párosul. Semperger Judit, a Danubius Hotels központi marketingigazgatója elmondta, hogy a White Ravenből például a Margit-sziget egy új szögből csodálható meg, és a Dunára nyíló látvány is grandiózusabb, mint bárhonnan máshonnan a városban.

mszesz_bpregio

Semperger Judit, a Danubius Hotels központi marketingigazgatója

Fotó: turizmus.com

A White Raven név (magyarul: fehér holló) a Mátyás-templom tetejét díszítő hollókból jött, és az ital- és ételkínálatban is megjelenik a motívum. A marketingigazgató beszélt arról is, hogy nem szokványos módon népszerűsítették a júliusban nyílt tetőbárt: sajtóeseményekkel, partnerpartikkal és influenszer-együttműködések segítségével igyekeztek minél több emberhez eljuttatni a hírét. A White Ravent nyitás előtt mi is kipróbáltuk, erről szóló cikkünk itt olvasható.

 

Az év fiatal szállodásai a szektor kihívásairól

Az ezután sorra kerülő kerekasztal-beszélgetés szintén érdekes témákat boncolgatott, itt az Év Fiatal Szállodása döntősei, Gazdik Csilla, a Barceló Hotel sales vezetője és egyben a verseny nyertese, Bartos Zoltán, a Mercure Budapest City Center műszaki vezetője és Veégh Máté, a Mellow Mood Hotel frissen kinevezett központi üzemeltetési igazgatója osztották meg tapasztalataikat arról, milyen kihívásokkal kell most szembenézniük a szállodaiparban, hogyan lehet megszólítani és motiválni a fiatal, pályakezdő munkavállalókat, hogyan lehet integrálni egy-egy hotel csapatába a külföldi munkaerőt és milyen fejlesztésekben lehet gondolkodni az energiadrágulás kapcsán.

Elhangzott, hogy a pályakezdő fiatalok nagy része kevés munkával szeretne minél hamarabb vezetői beosztásba kerülni, nehéz még a felszolgálók, takarítók között is olyat találni, aki hétvégi munkát vállalna. A recepción és az irodai területeken könnyebb motivált fiatalokra lelni, ebben az is segít, ha a fiatal szállodai vezetők elmennek egyetemekre és  bemutatják, hogyan lehetséges 20-30 év tapasztalat nélkül is vezető beosztásba kerülni, elég az, ha valaki komolyan veszi a feladatát – így pedig már a kezdetekkor meg lehet szerettetni velük a szakmát.

Bartos Zoltán szerint az egyik legnehezebben megszólíthatóak a műszaki területen elhelyezkedő fiatalok, akik a technikum után, gyakorlati helyként nem is gondolnak a szállodákra lehetőségként a gyárak mellett, így igyekeznek őket elérni a jövőben. Gazdik Csilla szerint a legnagyobb probléma a betanítással van, erre kicsit kidolgozottabb rendszerre lenne szükség a legtöbb szállodában, nem egyből a mélyvízbe dobni a pályakezdőket, hanem bevezetni őket a szállodai életbe. Ez a Mellow Moodnál is nehezebben megy, ismerte el Veégh Máté, főként a diverz hotelportfólió miatt, hiszen így a tréninganyagokat nem lehet egységesíteni.

mszesz_bpregio

Gazdik Csilla, Bartos Zoltán és Veégh Máté beszélgetett Kanel Gyula moderálásával

Fotó: turizmus.com

 

Fontos emellett az is, hogy a munkatársakat motiválják a vezetők. Gazdik Csilla szerint ehhez elengedhetetlen, hogy a vezető ismerje a csapatát, tudja, kinek mi a személyes motivációja, beszélget velük, erre mindenképp érdemes energiát szánni. Veégh Máté szerint egy-egy beruházás, fejlesztés például megfelelő motivációt adhat a csapatnak – a Mellow Moodnál észrevette hogy ilyenkor szinte teljesen megszűnik a munkaerő-fluktuáció, a kollégák egy jól behatárolt cél felé haladnak és elkötelezettek a közös munka mellett. Ahol nincs ilyen, ott a mindennapi munkában kell megtalálni az apró célokat – értettek egyet a fiatal szakemberek.

Beszéltek még arról is, hogy a munkaerőhiány miatt egyre több külföldi dolgozik a magyar szállodákban: míg a Barceló recepcióján ez 70-30 százalékos arányban már eltolódott a külföldiek irányába, a többi hotel óvatosabb, inkább a housekeeping és F&B oldalon alkalmazza őket. Fontos, hogy a nyelvi korlátokat megpróbálják oldani, hogy a külföldi munkavállalók ne érezzék magukat kirekesztve. Ezen angol nyelvű meetingekkel, e-mailekkel is lehet segíteni, de gyakran már az is elég, ha a saját anyanyelvén köszönnek a külföldi kollégának a munkatársak.

 

Fáska Gábor a régió új vezetője

A régióülés utolsó napirendi pontjaként került sor a tisztújításra. A tagság régióvezetőnek Fáska Gábort választotta 2023. január 1-jei hivatalba lépéssel, aki a Museum Hotel mindennapi munkáját segíti a Solvatory Kft. vezetése mellett és az MSZÉSZ boutique hotel szekciójának vezetője is.

mszesz_bpregio

A budapesti régió vezetője Fáska Gábor (k) lett, helyettesei Kanel Gyula (b) és Szabó Áron (j)

Fotó: turizmus.com

A két régióvezető-helyettes Kanel Gyula, a Hotel Moments Budapest és a Hotel Oktogon igazgatója, valamint Szabó Áron, a Radisson Blu Béke és a Danubius Hotel Helia igazgatója lett. Az MSZÉSZ elnökét és alelnökeit a tagok a november 9-i közgyűlésen választják majd meg. A budapesti régió elnökjelöltje Flesch Tamás, a két alelnökjelölt pedig Juszkó Anita és Kovács Balázs.