A Budapest Airport téli menetrendjével 104 városba juthatunk el

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 23. 19:41

Szeptember 22-én a Terminál 1 Rendezvényközpontban tartotta meg a Budapest Airport workshopját, melyen a repülőteret érintő legfrissebb hírekről, fejlesztésekről és eseményekről tájékoztattak.

A meghívottak emellett személyesen találkozhattak az utazási szakma legfontosabb szereplőivel, a légitársaságok és tour operator partnerek képviselőivel.

A Budapest Airport beszámolójából megtudhattuk, hogy az idei év végéig az utasszám akár a 12 milliót is elérheti. Augusztusban folytatódott a nyári hónapokra jellemző utasszám-növekedés: összesen 1 299 814 utas fordult meg a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Augusztus így már zsinórban a harmadik hónap volt, amikor az utasforgalom elérte vagy meghaladta a koronavírus-járvány előtti, rekordévnek számító 2019-ben regisztrált volumen 80 százalékát, és a negyedik, amikor a teljes havi utasforgalom meghaladta az egymillió főt. A jelenlegi éves utasszám a 2016-os adatoknak felel meg, a 2019-es rekordszám elérését pedig 2024-re várják.

Jelenleg a reptérről 104 úti cél érhető el 34 légitársaság járataival. Kelet felé jelenleg kevesebb járat közlekedik, az orosz–ukrán háború, illetve az ennek hatására bevezetett nyugati szankciók miatt 9 desztináció esett ki a kínálatból.

A top10 desztináció is módosult az idei évben: a korábbi London-Párizs-Frankfurt trió helyett London, Párizs és Tel-Aviv vezeti a toplistát. Utóbbi felé 94 százalékos volt a visszaépülési arány, míg Frankfurtba mindössze 47 százalék, így visszaesett a 6. helyre. Újdonság az is, hogy Berlin kiesett a top10 város közül, Barcelona azonban felkerült a listára.

bud_workshop

A Budapest Airport légitársasági csapata, a tour operatorok, a légitársasági képviselők és a meghívott utazási irodák a workshopon

Fotó: Budapest Airport

Emellett Isztambul is impresszív számokkal büszkélkedhet, a 90 százalékos visszaépülés és a 224 ezer utas az 5. helyre volt elég. Ez köszönhető a desztinációra repülő légitársaságoknak is: a Turkish napi 3, a Pegasus heti 8 járatot indít a városba, míg egy új belépő, az AnadoluJet, a Turkish leányvállalata heti 3 járattal segítette a visszaépülést. Az AnadoluJet repülőjegyárai az étel-ital fogyasztást és egy kézipoggyászt is tartalmaznak.

A már jól ismert járatok mellett megjelent egy új hosszútávú légitársaság is: a Korean Air közvetlen járatot indít Szöulba Budapestről. Október 4-től heti 1 járattal üzemelnek majd, október 24-től pedig heti 2 járatra bővítenek. Romániába is könnyebb lesz hamarosan repülőgéppel eljutni: az Air Connect Bukarestbe és Kolozsvárra indít heti 2 járatot októbertől, míg a magyar regionális légitársasággal, az Aeroexpresszel heti 3-szor juthatunk el Kolozsvárra.

Nem új, de visszatérő szereplő a LOT new yorki-i járata, ez június 3. és szeptember 30. között heti 3-szor teszi meg a két város közötti utat. Emellett július 3-tól az Air China  pekingi járata is visszatért, ezzel hetente egyszer repülhetünk a kínai városba. Az Aer Lingus pedig a téli menetrendben novembertől heti 3, decembertől pedig heti 5 járattal köti össze Budapestet Dublinnal.

bud_workshop

Az 1-es terminál rendezvényhelyszínként funkcionáló, egykori utascsarnoka volt a workshop helyszíne

Fotó: turizmus.com

Az új desztinációkról is beszámoltak. A Wizzair Funchalra indított járatot, januártól Szaúd-Arábia is jobban elérhető lesz a Rijádba és Dzsiddába  közlekedő fapados gépekkel, áprilistól pedig Dammamba is indul járatuk. A Ryanairnek egy új járata indul, október végétől a kanári-szigeteki Lanzarotéra.

 

Visszatérő járatok

A téli visszatérő légitársaságok és a frekvenciaemelések kapcsán elhangzott: a flydubai napi egy járatot üzemeltet Dubai felé, az Egyptairrel hetente háromszor érhető el Kairó, a Sunexpress a téli időszakban heti egy alkalommal indul Antalyába, a Wizzair járataival heti kétszer lehet eljutni Akabába és heti egyszer Hurghadába, a Brussels Airline pedig heti 12 járatot indít Brüsszelbe.

Végül a 2022-es év fejlesztései kerültek napirendre, melyek a továbbiakban is folytatódnak majd. Az önkiszolgáló poggyászfeladás bővítése folytatódik: már a terminál mindkét oldalán elérhető, összesen 26 poggyászcímke nyomtató automatán. Jelenleg a Wizz Air, a Norwegian, az Aegean, az AirFrance és a KLM járatain elérhető, de folyamatosan bővül a légitársaságok sora.

Az Airport Hub júniusban nyitott a Kálvin téren: az üzlet 6–22 óra között tart nyitva, ahol a részt vevő légitársaságok utasai elvégezhetik az utasfelvételt és beszállókártyát nyomtathatnak. A Wizz Air, az Air France-KLM, a Norwegian vagy az Aegean légitársaság utasai pedig a feladni kívánt poggyászaikat is felcímkézhetik, ezzel meggyorsítva a későbbi repülőtéri poggyászfeladás folyamatát. Az üzletben Covid-tesztközpontot is üzemeltetnek, és mindössze pár perc sétára található a 100E reptéri busz megállója – akár érkezés, akár indulás előtt otthagyhatók a bőröndök egy időre, a poggyászmegőrző szolgáltatásnak köszönhetően.

A reptéren belül igyekeznek a családbarát utazást segíteni baba-mama szobákkal és ingyenes babakocsikkal, amiket a kihelyezett tárolókból lehet elvenni és egészen a kapukig vinni. Emellett megnyitott a 2B-n a kilátó- és dohányzóterasz, így már itt is lehet az útlevél-ellenőrzés után a friss levegőn várakozni vagy dohányozni.

Kiemelték, hogy mivel a biztonsági átvilágítás során a legkorszerűbb technológiát használják, így a laptop, tablet, fényképezőgép és egyéb elektronikus eszközök maradhatnak a táskában, ezzel is gördülékenyebbé és gyorsabbá téve a folyamatot.A poggyászkiadó területeket is bővítik, ami miatt az Air France, a KLM, a FinnAir, a Lufthansa, az Austrian Airlines, a Brussels Airlines, és a LOT járatai, valamint a Smartwings helyi idő szerint 14:00 és 23:59 között érkező gépei átmenetileg a 2B terminálra érkeznek. A bővítés a tervek szerint 2023 márciusában fejeződik be.

A BUD VIP exkluzív váróterméről és szolgáltatásairól is szó esett. A csomagban az ital- és ételfogyasztás is benne van, a váróterem töltőállomásokkal és nyomtatóval felszerelt, így akár dolgozni is lehet onnan járatunk indulása előtt. A hostessek mindenben segítenek az utasoknak, akik egy dedikált utasbiztonsági kapun léphetnek be, majd egy luxustranszferral mehetnek ki a géphez, illetve azt is eldönthetik, hogy elsőnek vagy utolsónak szeretnének felszállni a gépre. A VIP-szolgáltatás az oda és visszaúton is használható, azonban előre kell foglalni.Végül a repülőtér képviselői arról is beszámoltak, hogy idén zsinórban 9. alkalommal nyerték el a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját, amelyet az utasok szavazatai alapján ítélnek oda a legnagyobb éves, globális repülőtéri ügyfélelégedettségi felmérés alapján.

A rendezvény ezután workshopokkal folytatódott, ahol a résztvevők személyesen találkozhattak az utazási szakma legfontosabb szereplőivel, illetve a légitársaságok és tour operator partnerek képviselőivel.