Oscar díjas BTF nyitány

Forrás: turizmus.com

 2015. április 12. 14:22

Az Oscar díjas Zsigmond Vilmos fotóiból összeállított kiállítás, s egyben a 35. BTF megnyitóján április 10-én, a MÜPA-ban – Horváth Gergely váratlan lemondását követően – Káel Csaba méltatta az MT Zrt. erőfeszítéseit.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál háromtagú operatív testületének elnöke, a Művészetek Palotája igazgatója köszöntőjében kiemelte, milyen jelentős turisztikai vonzerő egy BTF méretű fesztivál, s részletesen is szólt a most kezdődő két hét programkínálatáról.

Külön köszöntötte Zsigmond Vilmost, a világhírű magyar operatőrt, aki személyesen jelent meg az eseményen, s akit kitüntető tapssal köszöntöttek a jelen lévő politikusok, művészek és újságírók.

A megjelenteket köszöntötte még Bán Teodóra (a háromtagú operatív testület másik, megmaradt tagja), a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ igazgatója, valamint a kormány képviseletében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és a Főváros nevében Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

 

A fotón balról jobbra: Fabényi Júlia, Káel Csaba, Balog Zoltán, Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Bán Teodóra

A rövid beszédekben a felszólalók többek között kiemelték, hogy első ízben kerül sorra a BTF április közepén, s a szervezők reményei szerint ez nem csak azt jelenti, hogy a budapesti esemény szervesen kapcsolódik a bécsi, a prágai és a többi európai tavaszi fesztiválhoz, hanem azt is, hogy a jó időnek köszönhetően élettel és programokkal telnek meg a főváros utcái terei is.

Megjegyezték, hogy a BTF idején nem csak a külföldi turisták látogatnak Budapestre a művészeti élményért, hanem, legalább ennyire fontos, hogy külföldi művészek jönnek a magyar fővárosba, s elhozzák tudásukat az itt élőknek.

Végül, de nem utolsó sorban Fabényi Júlia a Ludwig – Kortárs Művészetek igazgatója invitálta a hallgatóságot a „Fényképezte Zsigmond Vilmos" c. kiállítás megtekintésére.

Zsigmond Vilmos, a Harmadik Típusú találkozások, a Szarvasvadász és sok más, világhírű film Oscar díjas operatőre köszönti a megnyitó résztvevőit

Sárközy Marianna felvételei