Rekordra számítanak a Sziget szervezői

 2014. augusztus 10. 17:58

Színesebb látványvilággal, több szolgáltatással, kibővült infrastruktúrával és rekordreményekkel indul hétfőn a Sziget Fesztiválköztársaság. A 76 hektáros „kulturális mini állam” a zord idő ellenére mintegy három hét alatt épül fel a Hajógyári szigeten, közel 8000 ember segítségével.

A szervezők minden eddiginél több látogatóra számítanak, ezért az infrastruktúrát úgy alakították ki, hogy akár napi 85 ezer látogatót is kiszolgáljon. A folyóvizes, csatornára kötött konténer-wc-k és a hagyományos mobil vécék mellett, por-, és sármentes aljzatra helyezve a tavalyinál is több illemhely centrumot alakítanak ki, 45-50 kivilágított WC-vel, állandó takarító személyzettel, őrzéssel. Továbbfejlesztették a közvilágítást is: a meglévő 3 kilométernyi állandó közvilágítás mellett csak a fesztivál idejére további 35-40 kilométernyi díszkivilágítás készült, 20 hektárnyi erdős területet a karácsonyi díszkivilágításhoz hasonlóan izzósorokkal díszítettek fel.

Közel 25 %-kal bővült idén a kempinghelyek száma is, a különböző komfortfokozatú és speciális kempingekben azonban a Sziget előtt hetekkel csaknem lefoglalták az összes helyet. Egy helyszín azonban kisebb lesz: a tavaly debütált Sziget Beach területét Duna magas vízállása csonkította meg.

 

A szervezők idén is pályázatot hirdettek a Sziget vizuálisabbá tételére. Ennek eredményeként több mint 200, a világ minden pontjáról érkező pályázatból válogatva, végül több mint 30 kisebb-nagyobb látvány projekt valósult meg a Köztársasági Járkáló szobortól, a Selfie Roboton vagy az Űrkompon át, a furcsa hangszerekig.

A Szigeten 400 fős egészségügyi szolgálat látja el feladatát, köztük az ambulancián 16 orvos, 50 nővér, 12 fős motoros- és 110 fős gyalogos járőr, ápolók és betegkísérők valamint 1 rohamkocsi, 4 esetkocsi és 2 mentőkocsi.

A rendőrökön túl, közel 1500 biztonsági őr, valamint több száz jegyellenőr és belső forgalomirányító segíti a rendfenntartást. Idén is érkeznek angol, francia, német és holland rendőrök és természetesen a Fesztiválköztársaság biztonsági emberei együttműködnek a rendőrséggel is, akik idén is rendőrőrsöt üzemeltetnek a helyszínen.

A Sziget gasztronómiai elrendezése tájegységenként egységes és szerteágazó. A sziget területének több pontján étteremközpontokat alakítottak ki, s minden egyes központban visszatükröződik a Fesztiválköztársaság izgalmas kulináris sziporkázása. Különböző nemzetek jellemző ételei, a magyar konyha ínycsiklandó produktumai, Magyarország borvidékeinek legismertebb nedűi és a pálinkakultúra legjobb reprezentánsai mind-mind jelen vannak a Sziget kínálatában. Több tucat étterem és pub mellett ABC, zöldég-, és gyümölcsárusok, pékség és tejtermék, és sütemény árusok állnak a szigetre érkezők szolgálatába.

Idén a Sziget fellépőinek cateringjét a KIOSK Budapest látja el, a desszert szelekciót pedig a Michelin csillagos Costes étteremmel közösen alakították ki. Nem csak a fellépők, de a Sziget VIP vendégei is megkóstolhatják mindkét étterem kínálatát a VIP Teraszon, ahol a gourmet éttermek kifejezetten a fesztiválra készítettek ételeket.

Idén debütál a Sziget Fesztiválköztársaságban a fesztivál telefon, azaz a Festfone, amely lehetőséget biztosít a fesztiválozóknak, hogy megóvják okostelefonjaikat, a külföldi vendégek pedig rengeteg pénzt megspórolhatnak.