Szállodaépítési hullám indult Romániában

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. április 07. 11:54

Az elkövetkező három esztendőben 18 új szállodában 1700 szoba megnyitását ígérik a befektetők Romániában. Hét hotel az Accor-lánchoz kapcsolódik, de új márkanevek is megjelennek.

A 18 bejelentett átadásból kilencre már 2023-ban sor kerül, hat szállodát 2024-ben, kettőt 2025-ben, egyet pedig 2026-ban nyitnak meg. Az Accor Mercure márkája különösen felkapott a fejlesztők körében.

Az elsők között várja majd vendégeit 2023 szeptemberétől a Mercure Bucharest Cantemir. A 40 szobás, konferenciateremmel is felszerelt szálloda a román főváros központi részében, az Unirii sugárúthoz és az óvároshoz közel lesz található.

Bukarest mellett nyitja meg kapuit a Mercure Conacul Cozieni Retreat Resort & MICE néven felújított, kibővített kastélyszálló. A Cozieni kastély korábban az „elfelejtett műemlék épületek” listáján szerepelt Romániában, és része Prahova megyében a bor útjának, nem véletlen, hogy a szállodában borpince is lesz.

Szintén az Accor Mercure-szállodáinak sorát bővíti Nagyszebenben egy teljesen új szálloda, a Mercure Sibiu Parc sub Arini, amelynek menedzsmentjét a helyi Compa Sibiu Rt. fogja biztosítani. A 121 szoba mellé belső medence, wellness-fitneszrészleg, valamint négy konferenciaterem is épül.

Ugyancsak Erdélyben, a szomszédos Brassó megyében az Accor és a helyi N&C Turism partnerségében fogják átadni még ebben az esztendőben az 57 szobás Mercure City Cubix Hotel Brassó nevű szállodát, amely a beharangozó szerint elsősorban az üzleti turizmust szeretné szolgálni, valamint rendezvényhelyszínként is piacra lép. Nyilvánvaló szándék, hogy az új, hamarosan teljes kapacitással működő brassói reptérre érkező üzletembereknek kínáljanak alternatívát a gazdasági szempontból nagy jelentőségű megyében.

A dél-nyugati Mehedinţi megye első Mercure szállodája várhatóan 2023 harmadik negyedében nyílik meg Mercure Porţile de Fier Riviera Hotel & Resort néven a Vaskapu szomszédságában 70 szobával, wellness és spa részleggel. A helyi Queens Horeca Management cég által üzemeltetendő szálloda főként a Vaskapuhoz látogató turistákra számít.

Veszprém mellett Temesvár is Európa egyik kulturális fővárosa idén. A városban a főként az üzleti szektorra számító Radisson Blu Isho Timişoara szálloda nyit meg a közeljövőben 160 szobával, konferenciaközponttal, bálteremmel és nem utolsósorban nyitott medencével a szálloda tetején, mindez része az Isho nevet viselő ingatlanfejlesztésnek.

2023 első felében pedig további két, helyi befektetők által épített szállodát is átadnak a Bega-parti nagyvárosban.

A New Montana hotel felújítása után Alexandrion Royal néven nyílik meg még az idén a Sinaia síparadicsomban

Fotó: Hotel Alexandrion Experience/Facebook

A Szarvadi házaspár által gründolt PeakTure-márkanévről már írtunk. A szesziparban érdekelt román Alexandrion Group még az idén átadja a Brassó megyei Sinaia síparadicsomban a 167 szobás, négycsillagos Alexandrion Royal szállodát a korábbi New Montana hotel teljes felújításával és átalakításával.

A tervek szerint 2024-ben további hat nagy szállodát adnak át Romániában, ezek között lesz két új márkanév is, amely belép a piacra: az egyik a Corinthia Grand Hotel Boulevard Bucharest, a másik a Swissôtel Bucharest, ezek a Niro Investment Csoporthoz köthetők, amely a pandémia miatt volt kénytelen késleltetni az átadást. A Corinthia lesz Romániában az első luxus butikhotel a márkanév alatt. A 225 szobás, 18 emeletes Swissôtel pedig 60 millió eurójába került a beruházónak.

2024 második felében nyílik Gyulafehérváron a Mercure Alba Iulia Cetate. Brassóban jövőre megveti a lábát a Double Tree by Hilton, míg az Autograph Collection by Marriott 2026-ban nyit itt szállodát. Az Autograph egyébként 2024-ben Aradon is megnyitja új szállodáját.

A román statisztikai hivatal (INS) adatai szerint 2023 februárjában 30,4 százalékkal több vendég érkezett a szálláshelyekre, mint 2022 hasonló időszakában. 85,7 százalékuk román állampolgár volt, 14,3 százalékuk pedig külföldi.