Szigorítják az airbnb-s szabályokat az USA-ban

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2019. december 03. 14:36

Az Airbnb alapítói szigorítják a turisztikai célú lakáskiadás feltételeit az USA-ban. Az új szabályok egy része már idén december-ben életbe lép.

Sok amerikai városnak már most elege van a turisztikai célú lakáskiadásokból, New Yerseyben például népszavazáson hagyták jóvá az Airbnb tevékenységének korlátozását.

Az üzlet pedig egyre nő. „A bizalom az igazi energiaforrás, amely az Airbnb-t létrehozta, és lehetővé tette számunkra, hogy 191 országban és több mint 600 millió taggal bővítsük platformunkat” – írta az alapító Brian Chesky egy,  a munkatársainak címzett levélben.

A történet azonban nem mindig rózsaszín. A Halloweenkor a kaliforniai Orindában történt tragikus, öt ember halálával járó lövöldözés is egy Airbnb-s lakásban történt. „Mindent megteszünk, hogy tanuljunk ezekből a történésekből” – hangsúlyozta a skift.com cikke szerint Chesky.

A "szomszéd forródrótot" 2020-ban az egész világon bevezetik

Fotó: Pexels

Azt, hogy kik veszik ki a lakásokat és milyen célra, előre nem nagyon lehet kiszámítani. A biztonság fokozására már idén „szomszéd forródrótot” indítanak, amit 2020-ban az egész világon bevezetnek. A forródróton keresztül a szomszédok, és maguk a vendégek is jelezhetik, ha valami problémát észlelnek, és ez az Airbnb szerint védi a lakáskiadókat és a bérlőket is. (Az Aibnb weboldalán már most is létezik felület a szomszédok számára, ahol bejelentést tehetnek a házukban megszálló vendégek kifogásolható viselkedése miatt – a szerk.)

A magas kockázatú foglalásokat az Airbnb alkalmazottai – egyelőre az USA-ban – átvilágítják majd, hogy megakadályozzák az olyan esetet, mint ami Orindában történt. Extra vizsgálatot igényel például egy éjszakai foglalás, különösen egy hatalmas villában.

Az Airbnb vezetése ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem veszik figyelembe a rasszt, a nemet vagy az állampolgárságot, amikor a foglalással kapcsolatos kockázatot felmérik.

 

Mi lehet a garancia?

A garancia fogalma természetesen nem új az online turizmus világában, a Travelocity például 100 százalékos vendéggaranciát kínál az ügyfelek számára.

Az Airbnb eddig nem foglalkozott eléggé a garanciákkal és a helyi előírásokkal, hogy hálózata minél gyorsabban növekedjen, de most rákényszerül a változtatásra.

Chesky közleménye arra utal, hogy az Airbnb már régóta gondolkodik ezen. A társalapító szerint az új ellenőrzési és szabályozási terv magában foglalja a jelenlegi hétmilliós Airbnb-s lakáskínálat pontosabb adatainak összegyűjtését (ideértve a fényképeket, címeket és egyéb részleteket), valamint a tisztaság, biztonság, a környék és az alapvető kényelmi feltételek részletezését. Ez a folyamat várhatóan 2020 végén fejeződik be.

Az Airbnb már idén decembertől visszafizeti a vendég pénzét, amennyiben a lakás nem felel meg bizonyos előírásoknak, valamint a neten olvasható jellemzőknek.