Szívbarát lépések – GPS koordinátákkal

 2012. április 15. 20:41

Április 13-án Budapest legmagasabb pontján kezdtek jelképes kincskeresésbe újságírók, s a kincstúra végállomásán, a János-hegyi Erzsébet-kilátóban hallgatták végig az egészséges életmód mellett elhivatott szakemberek sajtótájékoztatóját, valamint a Flora Kincstúra program részleteit.

A sajtótájékoztató apropója örök téma: hogyan lehetne megmozgatni, sportosabb, egészségesebb életre nevelni ellustuló társadalmunkat? A halálozási okok statisztikáját Magyarországon már évek óta a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik, de sajnos európai és világviszonylatban is vezető pozíciót foglalunk el e tekintetben. A tájékoztatót tartó szakemberek – Monspart Sarolta, tájfutó világbajnokunk, az Országos Egészségfejlesztési Intézet osztályvezetője, Fekete Krisztina dietetikus és maratoni futó, valamint Sárhidai Attila, aki a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesületet képviselte – előadásaiból kiderült, hogy rendszeres mozgással, megfelelő táplálkozással ez a népbetegség kivédhető lehetne.
A Flora Kincstúra arra vállalkozik, hogy motiválja és megmozgassa a család összes tagját. Az izgalmas, szórakoztató, és egészséges program a geocaching mozgásformára épül, amely már több mint 10 éve megjelent Magyarországon, s rendkívül szórakoztató és izgalmas szabadidős tevékenység. A játék során előre elrejtett, úgynevezett geoládákat kell gps-koordináták alapján megtalálniuk a résztvevőknek. Magyarországon mintegy 3000 felkutatásra váró kincses- vagy geoláda került kihelyezésre, s ezek többségét erdőkben, hegyvidéken, hegycsúcsok közelében lehet megtalálni. A kincsvadászat lényege a kíváncsiság, a kutatás, a felfedezés, és a láda megtalálásának öröme. A kincstúra oldalán komplett útitervet, rejtekhely leírás, és GPS koordinátákat kaphatunk, hogy térkép, vagy navigátor segítségével könnyen rátalálhassunk a kincses ládára. Április 16-tól a „szívbarát margarin” emblémáit is kutathatják a ládákon a természetjárás és az egészséges életmód hívei. (www.szivbaratlepesek.hu; www.geocaching.hu)