Szőke Mátyás az Év Bortermelője

Szerző: Szikora Katalin

Forrás: turizmus.com

 2018. február 04. 19:15

A mátrai borvidék képviseletében elsőként Szőke Mátyás borásznak ítélték oda „Év Bortermelője” díjat, melyet a kitüntetett Áder János köztársasági elnök jelenlétében vette át február 4-én, a Corinthia Hotel Budapest báltermében.
Az eseményen megjelent a hazai borásztársadalom minden képviselője, a korábbi díjazottak, és több mint 250-en vettek részt azon a gálaebéden, amit a Magyar Bor Akadémia rendezett a nyertes tiszteletére, a Corinthia szálló Valletta termében.

 

Szőke Mátyás a Magyar Bor Akadémia tagjaival

Fotó: turizmus.com

A Magyar Bor Akadémia több mint két évtizede elkötelezett képviselője a hazai borkultúra fejlesztésének – emelte ki beszédében Zilai Zoltán elnök. Évekkel ezelőtt ezért is alapították meg az „Év Bortermelője Magyarországon” címet, és a rangos elismerést már 27. alkalommal adományozták oda. A többfordulós szavazást követően, 2017. december 7-én hirdették ki az eredményt, a jelöltek között volt még Borbély Tamás, Figula Mihály, Jásdi István, Koch Csaba és ifj. Szepsy István.

Zilai Zoltán arról is beszélt, hogy 2017-ben felpezsdült az élet a borászatokban, és tovább erősödtek kapcsolataik a gasztronómiával. Ezt jól reprezentálta a gálaebéd, amit több kiváló séf készített, Ványi Lászlónak, a Thermál Hotel Visegrád konyhafőnökének összehangolásával.

Zsengére párolt tokhal beluga lencsével, marinált körtével, tejszínes lencsemártással - Szilvási Mihály, a badacsonyi Laposa birtok konyhafőnöke készítette a hal fogást

Fotó: turizmus.com

 

Az ünnepi menüben az előételt (Kőtálban sült mátrai vadszárnyasok gerslisaláta, pácolt fürjtojás és barackkrémes zöldalma társaságában) Nagy Attila, a gyöngyösi Bori Mami Étterem séfje, és helyettese, Farkas Dávid készítette. A leves (Fenyőillatú zeller kvintett krémleves ropogós quinoával, tyúkhúrral és tápiókával) Tóth Pál séf, a köveskáli Kővirág Étterem munkája volt. A badacsonyi Laposa birtok konyhafőnöke, Szilvási Mihály készítette a hal fogást: zsengére párolt tokhalat beluga lencsével, marinált körtével, tejszínes lencsemártással. A főételt Barka Áron Chef de Cuisine készítette a budapesti Araz Étterem konyháján, majd Feith Attila, a Corinthia Hotel Budapest executive sous chefje desszertkülönlegességeiből lehetett válogatni. A fogásokat Szőke Mátyás egy-egy bora kísérte: Mátrai Zöld Veltelini 2017, Mátrai Szürkebarát 2016, Mátrai Paskom Chardonnay 2015, Mátrai Amerlot 2012, Mátrai Muscat Lunel 2017 késői szüret.

Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke (balra) átadja az Év Bortermelője díjat Szőke Mátyás mátrai borásznak

Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt

A gálaebéden rövid beszédet mondott Hiesz György, Gyöngyös polgármestere is, kiemelve, hogy Szőke Mátyás kitüntetésével végre a mátrai borvidék is elismerésben részesülhetett, és fölkerülhet az ország bortérképére.