Tatán kezdődött meg a Magyar Nemzeti Parkok Hete

 2014. június 13. 15:39

A tatai Öreg-tó melletti ökoturisztikai központban kezdődött pénteken a Magyar Nemzeti Parkok Hete. Együttműködési megállapodást kötött a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség, valamint meghirdették "Az év ökoturisztikai létesítménye 2014 pályázatot.

A tatai Öreg-tó melletti ökoturisztikai központban kezdődött meg pénteken a Magyar Nemzeti Parkok Hete. A nyitórendezvényen együttműködési megállapodást kötött a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség, valamint meghirdették "Az év ökoturisztikai létesítménye 2014" elnevezésű pályázatot.

Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta: az együttműködő felek kölcsönösen elfogadják egymást partnerként az ország természeti és kulturális örökségének bemutatásában, valamint fejlesztési tervek kidolgozásában az aktív turizmus területén és a helyi termékek előállítása, piachoz segítése érdekében.

 

Az államtitkár hozzátette, hogy a Magyar Nemzeti Parkok Hetének nyitórendezvényére készült el két hiánypótló kiadvány. Ezek egyszerre mutatják be az ország tíz nemzeti parkját és ismertetik az ott kapható védjegyes termékeket.

A Nemzeti Parki Termék védjegyet eddig száznál több termelő kapta meg 250  gyümölcs- és húskészítményre, mézre, valamint fazekasárukra és más kézműves termékekre.
Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója elmondta, péntektől lehet pályázni "Az év ökoturisztikai létesítménye 2014" elnevezésű díjra látogatóközpont és tanösvény kategóriában. A pályázat beadási határideje július 11.

Az első szűrőn átment helyszíneket a pályázat kiírói inkognitóban tett látogatás után minősítik. Idén különdíjat kap a legötletesebb megoldásokat alkalmazó helyszín, függetlenül attól, hogy a pályázaton ért-e el helyezést. Az eredményhirdetést szeptember 26-án, a Turizmus Világnapja előtt tartják.

A tatai Angolparkban a hétvégén bemutatkoznak a nemzeti parkok, majd június 22-ig valamennyi parkban kalandtúrák, családi programok várják a természetbarátokat.
Tatán az Öreg-tó melletti kajakház területén épít ökoturisztikai központ az önkormányzat 420 millió forintból. Az átadás előtt álló épületben kerékpár- és hajókölcsönző nyílik, valamint bakancsos turistákat kiszolgáló rész is helyet kap.
A bányászat megszűnése után visszatért forrásokkal táplált tatai Fényes Fürdő természetvédelmi területén ökoturisztikai tanösvényt hoztak létre, amely bemutatja a vizes élőhely állat- és növényvilágát.

Magyarországon tíz nemzeti park van. A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan természetvédelmi terület, amelyen megőrzik a természetes környezetet, fenntartják azt az utókornak, és lehetőséget teremtenek tudományos, oktatási és szabadidős tevékenységekre.