TDM 2.0 – fókuszban az ésszerű megújulás

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2015. december 03. 17:00

Rekord részvétellel zajlik Gyulán a Magyar TDM Szövetség XIV. Országos TDM Konferenciája. A szerdai szűkebb körű közgyűlést kétnapos konferencia követi, amely során a fő hangsúlyt a pályázati projektek előkészítésére helyezik a szervezők.

Semsei Sándor elnök köszöntő szavaiban kiemelte: fontos kérdés lesz, hogy hogyan lehet a lehető leghatékonyabb elkölteni majd a rendelkezésre álló 2 milliárd forintos keretet, ám ennek okos és ésszerű kiaknázása mellett továbbra is a legfontosabb stratégiai célnak kell lennie egy központi szabályozás megszületésének.

A TDM-rendszer erősségeit és gyengeségeit értékelve úgy fogalmazott, a szervezeteknek nagyobb súlyt kellene képviselnie a hazai turizmusban, erősebb szakmai kompetenciákkal, és fontos kiküszöbölni, feloldani a szervezeti rendszer anomáliáit. A sikerekről szólva pedig kiemelte a tavaszi pályázati workshopot, illetve azt az egyeztetés sorozatot, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékeseivel folytatott a szövetség, köztük Ruszinkó Ádám helyettes államtitkárral, Bozzay Andrásnéval és Soproni Gyulával.

 

Mint elhangzott, a pályázattal is a méretgazdaságos és költséghatékony TDM-hálózat megerősítése a cél, és ebben a folyamatban a Magyar TDM Szövetség is kulcsszerephez jut majd, például a térségi desztinációs stratégiák véleményezése, a szakmai szempontok érvényesítése és a monitoring terén.

Kiemelt szerephez jut a jövőben a képzés, a menedzserek, munkaszervezet-vezetők készségszintjének javítása. Ennek érdekében a hazai képzési formák mellett Dél-Tirollal együttműködve gyakornoki program kidolgozását kezdték meg, illetve tanulmányutak szervezését javasolják. A szövetség a BGF-el közösen, külföldi közreműködők bevonásával egy emelt szintű menedzserképzés kidolgozását is megkezdte.

A konferencia első napján a résztvevők részletes tájékoztatást kaptak a pályázat kritériumrendszerének, az elbírálás folyamatának részleteiről, a szövetség tagok felé nyújtott támogató szerepéről, sőt a témával a délután folyamán pályázati workshop is foglalkozott Gyenizse Dorottya főosztályvezető részvételével. Érdekes pódiumbeszélgetés zajlott a hazai turizmus kerékkötőiről, a desztinációk, térségek és azok szereplőinek együttműködéséről, illetve a közös célokról, a Magyarország brand fontosságáról.

A Hunguest Hotel Erkel vendégszeretetét évezve a résztvevők a szünetekben hasznos tapasztalatcserét folytattak, majd a program zárását követően fakultatív programokon vehettek részt.