Történelmi légügyi szövetség

Forrás: turizmus.com

 2015. június 17. 17:03

Európa vezetői diszkont és hagyományos légitársaságai egyesítették (lobbi)erejüket, hogy új európai légügyi stratégiát javasoljanak.

Az Air France-KLM, a Lufhansa és az IAG mellé betársultak az easyJet és a Ryanair vezetői is, hogy együttesen hatékonyságnövelést, jobb reptéri szabályzást, egyenlő adókat és a légiirányítók sztrájkjainak kivédését szorgalmazzák Brüsszelben.

Úgy véljük, ez már régóta esedékes, hiszen a világ más régiói már bevezették saját stratégiájukat, erőteljesen és sikeresen – nyilatkozta Carsten Spohr, a Lufthansa vezérigazgatója.

 

A légitársaságok rámutatnak: jóval kevesebb politikai támogatással bírnak, mint az arab-öbölbeli vetélytársaik, ahol az állam által koordinált légiközlekedési stratégiák mára utasok millióit vonzzák az egykor másodlagos sivatagi légikikötőkbe. Az öt légitársaság akár új szövetséget is alakítana, hogy rábírják az EU-t az utasokat sújtó adók eltörlésére, az alacsonyabb repülőtéri költségekre és a légiirányítók sztrájkja okozta károk kivédésére. A magas reptéri díjak ugyanis tönkreteszik a légitársaságokat, a légiirányítók munkabeszüntetései pedig idén már több mint 3000 járattörlést eredményeztek – mutatnak rá. Javasolják továbbá, hogy a légitársaságok átrepülhessenek a sztrájk-sújtotta repülőterek felett vagy kezdeményezhessenek megbeszéléseket a szervezetek képviselőivel. „Nem szeretnénk betiltani a munkabeszüntetéseket, egyszerűen azt szeretnénk elérni, hogy ne ez legyen az első ütő, amit kivesznek a golftáskából – magyarázta Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója.

Az EU közlekedési biztosa, Violeta Bulc már felvázol egy légiközlekedési javaslatot, amelyet az ősszel mutat be. Az anyaggal kapcsolatban múlt héten fejeződtek be a konzultációk, amelyek egyaránt érintették a reptéri biztonság, a légiirányítás és a piaci liberalizáció kérdéseit.

Ez az első alkalom, hogy összefogunk – mondta Wille Walsh, a British Airwayst is tulajdonló International Consolidated Airlines Group (IAG) vezérigazgatója, aki szerint az ágazatnak össze kell fognia és erőteljesebben hallatnia hangját.

A légitársaságok vezetői leszögezték: következő találkozóikon azokra az ügyekre fókuszálnak, amelyekben egyetértenek, nem pedig azokra, amelyeket másként látnak. Utóbbira jó példa az öbölbeli légitársaságok térnyerése, amelyet különbözőképp ítélnek meg. Az Air France és a Lufthansa úgy vélik, ezen fuvarozók az állami támogatás segítségével torzították el a versenyt, ezért a német, a holland és a francia légitársaságok öbölbeli konkurenseik növekedésének szigorítását szorgalmazzák. Ugyanakkor az IAG (amelyben idén év elején 10 százalékos részesedést szerzett a Qatar Airways) már évek óta szorgalmazza a légiközlekedési piacok nagyobb liberalizálását.

Az összesen évi 420 millió utast szállító légitársaságok szövetsége nyitva áll további európai fuvarozók számára is.

Képünkön balról jobbra: Willie Walsh (IAG), Alexandre de Juniac (Air France-KLM), Carolyn McCall (easyJet), Carsten Spohr (Lufthansa) és Michael O'Leary (Ryanair) Fotó: AFP