Turistákról és budapestiekről a kerekasztal mellett

Szerző: Szebeni Zsolt

 2014. szeptember 11. 18:37

A Budavári Önkormányzat számára változatlanul az ott élő polgárok élvezik a prioritást, a turizmus szempontjai miatt mégis az ő kényelmük rovására kell meghoznunk jó néhány döntést – mondta Nagy Gábor Tamás polgármester a Budapesti Turisztikai Kerekasztal (BTK) szeptember 11-i ülésén.

Hamarosan korszerű, csendes, a levegőt alig szennyező buszok járnak majd a 16-os vonalán, sőt jönnek a tisztán elektromos hajtású tömegközlekedési eszközök is, de ez utóbbiak csak hosszabb távon tudják majd átvenni a teljes forgalmat. Közben, a Széll Kálmán tér mellett a Batthyányi tér is elérhető lesz busszal a Várból.

A jelenlegi egyetlen lift (amely a Palota útról visz fel az Oroszlános udvarhoz) mellett hamarosan 3 újabb szolgálja majd a turisták feljutását, ami nemcsak a forgalmi terhelést csökkenti majd, de szét is húzza a várba látogatók által felkeresett területet. A polgármester beszélt arról is, hogy szigorú, de korszerű parkolási, illetve behajtási rendet alakítanak ki, ami nem korlátozza majd a taxik és pl. az Airport Shuttle minibuszok feljutását, azonban gyakorlatilag megszűnteti nemcsak a turisták, de az ott lakók parkolását is, legalábbis a védett övezetben.

A polgármester utalt arra is, hogy a nem minőségi portékát kínáló bódéknak, üzleteknek sem lehet maradása, mert a Várat nemcsak az épületek és a közterület rendbetételével, hanem többek között a kereskedelmi tevékenység szabályozásával is múltjához, rangjához méltóvá akarják tenni.

A turistabuszok mozgását is korlátozzák majd, ahogyan fogalmazott, a Mátyás-templom előtti terület nem lehet buszparkoló, ugyanakkor nem szüntetik meg azt a lehetőséget, hogy a Hunyadi János úton felhajtva a csoportokat a Dísz téren kitéve a Palota út felé távozzanak, illetve ott várakozzanak a járművek.

 

Októberre készülhet el teljesen a Várkert Bazár

A polgármester részletesen beszélt a 12 milliárd forintból megújuló Várkert Bazárról is, amelyet az előtte húzódó Lánchíd utcával együtt a város egyik legjelentősebb új rendezvényhelyszínének aposztrofált, s amelyek végső átadását októberre ígérte.

A Várkert Bazár sikertelen vendéglátó-pályázatáról egy kérdésre válaszolva annyit mondott, hogy a jelenlegi, még alakulóban lévő helyzetben nem csodálható, ha egyetlen vállalkozó sem kockáztat meg sok millió forintnyi befektetést. De hozzátette, bizonyosan sikeres vendéglátóhelyek működnek majd a rövidesen nagy népszerűségnek örvendő Várkertben, sőt, az önkormányzat szorgalmazza a volt Várkert Kaszinó újbóli megnyitását, vendéglőként.

 

Kulturális turizmus menedzsereket képeznének

A BTK elnöke, Csomós Miklós főpolgármester-helyettes többek között beszámolt arról, hogy megbeszélést folytatott az ELTE Bölcsészettudományi Kar dékánjával, Dezső Tamással, aki nyitottnak mutatkozott egy kulturális turizmus menedzser-képzés beindítására, javaslata szerint a Corvinus Egyetemmel közösen.

Csomás Miklós röviden beszámolt arról a kongresszusról, amelyet Pekingben tartottak a legnépszerűbb turisztikai városok képviselői, s amelyet jövőre Rabatban rendeznek meg.

 

Budapesten járt a FIJET, új tag a kerekasztalnál

Az ülést levezető Máté Gábor a város és a turisztikai szolgáltatók együttműködésének jó példájaként hozta fel a közelmúltban Budapesten tartott FIJET kongresszust, amelynek során a mintegy 180 turisztikai újságíró városnézéséről, transzferjéről, valamint fakultatív programlehetőségéről közösen gondoskodott a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK), az Airport Shuttle Minibus és a Big Bus.

A BFTK turisztikai divíziójának vezetője megszavaztatta a jelen lévő tagokat, akik egyhangúlag soraikba fogadták a Zeneakadémiát , illetve a Zeneművészeti Egyetemet mint a budapesti kulturális kínálat egyik kiemelkedő intézményét.

 

Egy ernyő alatt a turizmus-vendéglátás főosztály és az MT Zrt.

Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátó-ipari Főosztályának vezetője arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az NGM új szervezeti és működési szabályzata (http://turizmus.com/fokusz/a-turisztikai-foosztaly-felugyeli-az-mt-zrt-t-es-az-egeszsegipart-is-1124374) egyértelművé teszi, hogy immáron egy tárca felügyelete alatt működhet a turizmus állami irányítása, valamint a nemzeti turisztikai marketingszervezet. A főosztályvezető reményei szerint így az eddiginél is hatékonyabb és összehangoltabb munkát tudnak majd végezni a szakma javára.

 

Megoldódhat a szállodák előtti megállás ügye

Örökzöld témaként terítékre került a turista- és városnéző buszok mozgásának, illetve parkolásának ügye is. A beutaztatók, a buszosok, illetve a személyfuvarozók számára Szabó Gábor, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tömegközlekedési divíziójának vezetője mondta talán a legjobb hírt, nevezetesen, hogy a jelenlegi jogi szabályozás keretei között is lenne mód a szálláshelyek előtti megállás, utasfelvétel- és kiszállás engedélyezésére, tehát, sem a minibusznak, sem az egyéb fuvarozóknak nem kellene állandóan a közterületesek büntetésétől rettegni. A megoldáshoz pontos listát kért a BKK illetékese.

 

Rendőrök a turizmus szolgálatában

Kiss Róbert rendőr őrnagy a BRFK képviseletében arról beszélt, hogy a rendőrség tisztában van a turizmus, illetve a turisták iránti felelősségével, de régen elavult rendeletek között kell dolgozniuk, így például az ilyen típusú feladataikat egy másfél évtizedes IKIM-rendelet csak június elseje és szeptember 30-a között határozza meg.

Kiss Róbert ígéretet tett arra, hogy megvizsgálják, a szállodások és utaztatók információi helytállóak-e, s valóban lényegesen többször esnek-e „itt a piros, hol a piros" típusú csalások áldozatává a turisták.

Konkrét ígéretként elhangzott, hogy amennyiben a BFTK ismét kezdeményezi, akkor megoldják, hogy a Tourinform-irodákban legyen állandó rendőrségi munkatárs az esetleges bejelentések, panaszok fogadására, kezelésére.