Újjávarázsolják a regéci várat

Forrás: turizmus.com

 2015. június 25. 11:59

Történelmi játszótér, konferencia-helyszín, rendezvényszínpad, kiállítások, turisztikai információs pont, kávézó, ajándékbolt és különféle közösségi terek fogják benépesíteni a regéci várat és környékét a komplex rekonstrukció után.

Regéc Község Önkormányzata beruházásában turisztikai vonzerő-fejlesztési pályázati támogatással zajlik a regéci vár komplex projektje, a munkálatok most járnak félidejüknél.

A várban megvalósul az egyik legfontosabb épület, az öregtorony rekonstrukciója, amelynek négy – újonnan lefedett – szintje állandó kiállítások helyszíne lesz. Itt alakítják ki a kőtárat, valamint interaktív panelek és animációk segítségével hadtörténeti témákat dolgoznak fel a vár hajdani életéről. A vár mellett egy információs épület is helyet kap pihenővel, ajándékbolttal, büfével, vizesblokkokkal. Az erősség mellett pedig rendezvényszínpad és kulturális rendezvénytér létesül, amely lovagi tornapályaként is szolgál.

 

A falubeli fogadóépületben kapnak helyet azok a turisztikai funkciók, amelyeknek a várbeli elhelyezésére nincs lehetőség: a vár történetét, neves tulajdonosait és egykori építési periódusait bemutató, régészeti és történeti kutatásokon alapuló 3 dimenziós animációs film (előzetese a Youtube-on) vetítőterme, múzeumpedagógiai foglalkoztató terek, konferenciák megtartására is alkalmas közösségi terek, a Zempléni-hegység értékleltárát bemutató turisztikai információs pont, történelmi játszótér, valamint a kávézó és ajándékbolt.