Zenés ízparádé a levegőben

Forrás: turizmus.com

 2018. november 15. 09:50

Érdekes összefüggésekre hívja fel a figyelmet egy kutatás, mely szerint a levegőben, 10 ezer méter magasan másképp érezzük az ízeket. A Finnair szakemberei szerint az ízélményt még a zene is befolyásolhatja.

Nem véletlen, hogy egyes utasok egy üvegcsényi tabascót visznek fel a kézitáskájukban a fedélzetre, míg mások citromszeleteket, amit ráfacsarnak a repülés közben kapott lazacra. Sokan ugyanis nem szeretik a cateringben felszolgált fogások jellegtelen ízvilágát.

Nem véletlen ez: a „légi” séfek nem nagyon fűszereznek semmit, ugyanis nehéz kiszámítani, hogy a több százezernyi utas közül ki az, aki mondjuk, szereti a csilit, míg mások még a sótól is ódzkodnak.

De van egy másik trükk, amelyik befolyásolhatja, mennyire érezzük harmonikusnak a felszolgált fogások ízvilágát, ez pedig a zene.

A Finnair gépein felszolgált ételeket  megalkotó svéd séf, Tommy Myllymäki és Per Gessle rocksztár közösen találják ki a menüt és a hozzá illő dalokat

 

A tengerszint feletti magasság és a motorok állandó zaja állítólag gyengíti az édes és sós ízek intenzitását, míg a távol-keleti umami és a keserű ízek felerősödnek, írja a University of Turku tanulmánya.  Ezen enyhíthet a megfelelő zene.

Nem tudni, hogy vicces reklámfogás-e, vagy sem, de a Finnair gépein felszolgált ételeket  megalkotó svéd séf, Tommy Myllymäki és a Roxette világhírű zenésze, Per Gessle közösen találják ki ezután a menüt és a hozzá illő dalokat. A közös produkciót most tesztelik a Finnair repülőgépét – olvasható az alltomresor.se cikkében.

A Helsinkiből induló és oda érkező business class-utasok egy dallistát is kapnak a több fogásos menü mellé

Fotók: Finnair

 

A Helsinkiből induló és oda érkező, sok ezer kilométeres desztinációkon utazó business class-utasok egy dallistát is kapnak a több fogásos menü mellé. Más számokat ajánlanak a halas fogások megrendelőinek, és más zenét azoknak, akik húsos vagy vegetáriánus menüt választanak.

 

 

Kapcsolódó cikkek

Grönland az új Izland?

2018. október 01.