Aki vendégül láthatta a dalai lámát

Szerző: Németh Andrea

 2012. október 16. 13:18

Interjú Engelbrecht Kingával, a Boscolo Budapest New York Palota igazgatójával.

Úgy ismer a szakma, mint aki mindig elegáns és visszafogott, amilyen egy igazi nő. Mindig ilyen vagy?

Köszönöm, ez kedves! Az ötcsillaghoz talán ez is illik. Ám aki ilyennek ismer, valószínűleg nehezen képzel el egy kisvárosban felcseperedni, ahol az iskolába biciklivel jártam, és a családi virágboltban délutánonként már tízévesen besegítettem a szüleimnek, vagy ahogyan már kisgyerekként vágtam a babot és fejtettem a borsót, dolgoztam a telken. Ez is én vagyok.

Esztergomban nőttem fel, a szüleimtől mindig fegyelmet, szorgalmat, a munka szeretetét láttam. Igyekszem eszerint élni én is.

Majd Győrbe kerültem az egyetemre, onnan viszont már Budapest volt a következő állomás, a másoddiplomás szakirányú képzéseket pedig már munka mellett végeztem el.


Véletlenül csöppentél a szállodaiparba, hogyan történt?

Igen, ez igaz, hiszen pénzügyi és marketing ismereteket tanultam eredetileg, és elsőként a telekommunikáció területén helyezkedtem el. Jónéhány évet töltöttem a Nokiánál, babázni is onnan mentem el. Gyorsan szerettem is volna visszatérni, de a Nokiánál a részmunkaidős munkában nem volt megoldható. Viszont jött egy lehetőség szálloda nyitására és vezetésére, bentlakással, ami akkor nekünk ideális megoldásnak tűnt. Ez volt a Residence Izabella.

Igazi szerelem volt ez első látásra a szakmával, úgy érzem, ez az a terület, ahol igazán kiteljesedhetek és magamat tudom adni. Ma is sokszor inkább hobbinak tekintem, mint munkának.

A lendület és lelkesedés, amivel belevetettem magam, az eredményekben is megmutatkozott, az Izabella volt akkor REVPAR tekintetében legjobban teljesítő 4 csillagos hotel Magyarországon. A sikerek nyomán aztán megkaptam az Andrássy Hotel vezetését is, illetve a csoport régióvezetője lettem, az akvizíciókért is felelős voltam.

A vendégkommunikáció áll a legközelebb a szívemhez, illetve a pénzügyi és stratégiai tervezés, a szállodai munka e szempontból is rendkívül sokrétű. Imádok ötletelni, új szolgáltatásokat kitalálni a csapattal, s szerencsére a Boscolo-család - ellentétben sok nemzetközi lánccal - tág teret enged a saját elképzeléseknek.


Hatalmas létesítmény első embere vagy …

Valóban, a szállodánk kis túlzással város a városban, egy egész háztömböt foglal el a körút, a Dohány, a Rákóczi és az Osvát utca között. 185 szoba, 138 apartman, kávéház, étterem, bár, konferenciaközpont 2000 négyzetméteren, spa és mélygarázs, és hamarosan 1500 négyzetméteren kiállítási központ tartozik hozzánk, s az óriási területen igen szerteágazó tevékenységet folytatunk.

Felfoghatatlan az a szám is, ahányan megfordulnak nálunk! A szállodában egy évben százezer, a kávéházban több mint kétszázezer vendéget, a körülbelül 500 rendezvényünkön további 60-80 ezret fogadunk.


Mekkora apparátussal szolgáljátok ki mindezt?

A teljes személyzet 200 fő, de ennek csak egy része a saját Boscolo-személyzet.

A kezdetektől fontosnak tartottam, hogy jól átgondolt stratégiát követve dolgozzunk, s bár ez módosulhat a külső hatásokra reagálva, azt azonban mindig tudni kell, honnan hová szeretnénk eljutni. Az is nagyon fontos, hogy a személyzet is tisztában legyen vele, milyen pénzügyi eredményeket, milyen vendégelégedettséget várunk el.

A személyiségemből adódóan nagyon eredmény- és sikerorientált vagyok, és rendkívül maximalista, úgyhogy ezt várom el a többektől is. Azt gondolom, hogy a munkánknak a legfontosabb tényezője a humánerőforrás, hiszen az épület rendelkezésünkre áll, az adottságok megvannak, a termék fantasztikus. A siker azon múlik, milyen kollégákkal és milyen elvekkel vagyunk képesek ezt tartalommal megtölteni. Éppen ezért a munkatársak kiválasztására mindig nagy hangsúlyt fektetek. Szerintem, ha valakiben megvan a kellő vendégközpontúság, az érdeklődés és a szakmai alázat, az már elég. Minden más megtanulható, ehhez mi rengeteg tréninget is biztosítunk.


Mire vagy a legbüszkébb az ittléted két évéből?

A csapatra mindenképpen, és a vendégelégedettség alakulására. Tavaly ilyenkor csatlakoztunk a Marriott Autograph Collectionhöz, amely nagyon komoly vendégelégedettség-mérési rendszert működtet. Félévente mystery shopping zajlik a házakban, letesztelnek minden szolgáltatást. Nálunk eddig kettő volt, és mindkettőn 90 százalék felett teljesítettünk, az első 91,4, a másik 95 százalékos volt, amellyel az egész európai Autograph Collectionön belül mi lettünk az elsők!

Ez nemcsak azért hasznos, mert jól hangzik, hanem mert a bevételekben is megmutatkozik, a visszatérő vendégek számában és a forgalmi eredményekben egyaránt. Az ötcsillagos számok a városban mondhatni stagnálnak, ehhez képest nálunk idén 18 százalékkal nőtt a bevétel, aminek 8 százalékát a szobaár adta, a többit pedig a Food & Beverage. Sokat hozott tehát a Marriott-kapcsolat, illetve az új stratégiánk, s az is, hogy a tavaly a hotel és kávéház üzemeltetőjének a magánberuházásában hop on hop off buszmegálló létesült a ház előtt. Ennek nyomán a kávéház kapacitásait a Deepwater étterem hozzányitásával meg is kellett dupláznunk, és így is mindig tele van! De természetesen az energiatakarékos beruházások és intézkedések is folyamatosak.


Hogyan lehet az olasz tulajdonosokkal együtt dolgozni?

Nagyon gördülékenyen, hál’ istennek! Négy olasz a tulajdonosunk, a Boscolo család. Ránk ketten fókuszálnak, Giorgio Boscolo, aki a hotel működését felügyeli, illetve Romano Boscolo, aki az építkezésért, a projekt befejezéséért volt felelős. Hihetetlen munkabírású, nagyon segítőkész és együttműködő, határozott elképzelésekkel rendelkező emberek, olyan szakmai szemlélettel, hogy bármilyen beruházásról van szó, meg tudjuk valósítani. Nagyon fontos számukra a szálloda, mely a csoport zászlóshajója. Ennek megfelelően nagy figyelmet is fordítanak rá a nagy dolgoktól  az életérzést közvetítő legkisebb apróságokig. Kiemelt figyelmet kap például az illat, a zene és a virág, ezek mind az ő instrukcióik alapján, tematikusan változnak. Ugyanilyen fontos a kollégák formaruhája, melyek mind olasz tervezésű, elegáns darabok.


Számtalan érdekes és híres ember megfordult nálatok. Ki volt a legemlékezetesebb?

A Dalai Láma, 2010 szeptemberében! Hihetetlen élmény volt valamennyiünk életében, ittléte alatt az egész szálloda atmoszférája megváltozott… Minket is megfogott az a végtelen nyugodtság, szeretet és lelki béke, ami áradt belőle.

Öt éjszakát töltött nálunk tíz szerzetesével, kivették a teljes legfelső emeletet. Felajánlottuk neki az elnöki lakosztályt, de természetesen nem élt vele, ugyanolyan szobát akart, mint a szerzeteseié. Hajnali ötkor kelt, és este nyolckor már lefeküdt. Speciális étrendet kért például friss fűszerekkel, mint a zöldkoriander, és az ételeket mindig a saját szobájában fogyasztotta el. A bekészítésben mindig lennie kellett vaj- és tojásmentes kekszeknek, friss gyümölcsöknek és különleges, szálas feketeteának, de megkóstolta a kávéház süteményeit is, a Mimóza a kedvence. Ami talán meglepő, hogy a gulyáslevest is megkóstolta, és nagyon ízlett neki! Hallatlanul érdekes egyéniség volt!

De sokan sokfélét kértek már nálunk… Paris Hilton például csak angus bélszínt evett, és varrónőt kéretett a szobájába, hogy az aznapi estélyi ruháját pontosan ráigazítsa. A sztárok és a sportolók egyébként sokszor magukkal hozzák a séfjeiket, akik előre leadják az ételekre, a beszerzendő alapanyagokra vonatkozó igényeiket. Sőt, néha a séf előrejön, hogy egyeztessen az itteni kollégákkal. Ilyenkor a biztonságnak és a diszkréciónak kell érvényesülnie mindenekfelett.


A szálloda első embereként csak úgy pezsegsz, pörögsz. A magánéletben mennyire ragaszkodsz a nagyvároshoz?

Azt hiszem, nem tudnék ma már lemondani azokról a lehetőségekről, amelyeket programok és egyéb kulturális kikapcsolódás terén a város nyújtani tud. Viszont abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Diósdon élünk, ahonnan még épp elég könnyen be tudok érni, viszont jó kimenekülni esténként a zöldbe és a természetbe, és munka után még elmenni kicsit biciklizni vagy sétálni.


Óriási felelősség és teher van a válladon… Hogyan töltődsz fel?

A munkám mellett anya is vagyok, a fiammal szeretem minél intenzívebben, hasznosabban eltölteni az időt. Szinte szállodában nőtt fel, hiszen fél éves volt, amikor az Izabellába költöztünk. Sokat volt velünk a vendégtérben is, és annyira érdekli, úgy megszerette a szakmát, hogy ő is odament segíteni a vendégeknek, és már öt-hat évesen felhívta a mi, vagy a személyzet figyelmét egy-egy elhullajtott szemétre, ottmaradt foltra vagy kiégett izzóra! Még csak tizenegy éves, de bizony gyakran kikérem a véleményét.

Feltöltődésre még ott a sport is. Lételemem a mozgás szinte minden fajtája, legyen szó tornáról, kerékpározásról, futásról, vagy síelésről, s ez kell is a kondícióm fenntartásához. Emellett szeretek kirándulni, túrázni, de főzni is. Az olasz konyha mellett, amelynek a szeretete már-már munkaköri kötelességem, a magyar és az indiai konyhát, és a tenger gyümölcseit is nagyon kedvelem.


Profil

Iskolák: Széchenyi István Egyetem (Győr), Pécsi Tudományegyetem (Pécs), Budapesti Gazdasági Főiskola KVIK (Budapest)

Zene: Havasi Balázs, Richard Clayderman

Könyvek: Stephen R. Corvey: Kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása és az önéletrajzi könyvek

Film, színészek: Bruce Willis, Meryl Streep

Sport: kerékpározás és kardiofitnesz

Szabadidő: túrázás, baráti összejövetelek, pókerparti

Kedvenc étel: lazacos tagliatelle

Kedvenc ital: szekszárdi és villányi rosé borok

Csillagjegy: kos