Átadták az idei Bussay László díjat

Forrás: turizmus.com

 2014. december 15. 12:50

A Pannon Bormíves Céh díja 2014-től az idén augusztusban elhunyt Bussay László előtt tisztelegve az ő nevét viseli. Az első díjazott december 11-én vehette át az elismerést.

A céh tagjai az elismerést annak ítélik minden évben, aki a legtöbbet tette és teszi a magyar bortermelőkért és a borkultúráért. Idén Bussay Ágival és a Pannonhalmán, Szent Márton napján tartott közgyűlésen teljes összhangban ítélték a díjat egy olyan személynek, aki megkerülhetetlen alakítója a magyar bor újjászületésének.

Rohály Gábor a Pannon Karácsony éves kóstolón veszi át a díjat Jásdi Istvántól, a Pannon Bormíves Céh elnökétől és Bussay Ágnestől

Sokat, talán a legtöbbet tette a magyar bor-szaknyelv megújításáért. Megalapította a 7 Borbírák rendjét és 7 éven keresztül működtette társaival az általuk kezdeményezett „Év borásza" díj odaítélését. Feleségével, Mészáros Gabriellával hozzáláttak és a mai napig működtetik a magyar sommelier-képzés legfontosabb műhelyét, a Borkollégiumot, ahonnan a mai borszakértőink legnagyobb része kikerült. Hősies, anyagiakat nem kímélő kitartással két évtizeden keresztül írták és kiadták az egyik legfontosabb szakmai iránytűnek tekintett Borkalauzt.

A Pannon Bormíves Céh „Bussay László" díjának 2014-i kitüntetettje dr. Rohály Gábor.