Hétvégi útravaló - 10 tipp Győrben - TP 2015. június

Forrás: Turizmus Panoráma

 2015. június 14. 16:22

A folyók, a sport és a fesztiválok városának is nevezik Győrt,belvárosa barokk ékszerdoboz és megannyi legenda övezi.

1. A barokk belváros legendái

A filmvászonra illő barokk belváros megismeréséhez érdemes idegenvezetést kérni, így rengeteg érdekességet és legendát – köztük a „lőcsei fehér asszonyét" – hallhatunk Győrről. Megszervezésében segít a sétálóutca (Baross Gábor út) közepén található, a Tourinformnak is otthont adó turisztikai Látogatóközpont, ahol feliratos ajándéktárgyakat is beszerezhetünk.

 

2. Panoráma a medencéből

A Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő kinti medencéiből is megcsodálhatjuk a belváros látványát, hiszen a város fürdője a Rába partján, a Káptalandombbal szemben található, idilli környezetben.

 

3. Tutajozás, sétahajózás a város folyóin

Győr a Rába, a Rábca, a Mosoni-Duna és a Marcal találkozásánál fekszik, a négy folyó szelíden körbeöleli a belvárost, kellemes sétákra csábítva a partjukon. Sétahajózás, tutajozás közben a belváros látképében gyönyörködhetünk a Zátony kikötőjéből.

 

4. Kultúra minden mennyiségben

A Győri Balett fogalom, de kellemes esti program lehet egy jó színházi előadás is, utána egy pompás vacsorával valamelyik étteremben. A győri fesztiválforgatag egyik legkedveltebb eseménye a Győrkőcfesztivál július első hétvégéjén, ahol a család apraja-nagyja remekül szórakozhat.

 

5. Nem csak autómániásoknak

Az Audi cég egyik legnagyobb, győri gyára több mint 10 ezer embernek ad munkát. Itt készül például az Audi A3 Limousine és az A3 Cabriolet. Az Audi Látogatóközpont által szervezett gyárlátogatáson az érdeklődők bepillanthatnak az autógyártás kulisszatitkaiba, végignézhetik a préselési folyamat fázisait, és azt, hogy miként válik menetkész autóvá egy csupasz karosszéria.

 

6. Tigriskölykök az állatkertben

A győriek nagyon büszkék az állatkertjükre is, ahol nemrégiben kistigrisek születtek. Ezekben a hónapokban kár lenne kihagyni a megtekintésüket.

 

7. Fagyizás a Széchenyi téren

A Széchenyi tér Közép-Európa egyik legszebb barokk főtere. Feltöltő élmény kiülni ide egy hűsítő fagyikehellyel jó időben (vigyázat, óriási méretű kelyheket mérnek errefelé!), és elmerengni a játékos szökőkút vízpárájában, vagy télen egy gőzölgő forralt bor mellől nézni a vásári forgatagot.

 

8. Romantikus séta a Káptalandombon

Egy kiadós séta a Káptalandombon, a Püspökvár kilátótornyából feltáruló panoráma spirituális élményekkel is feltölt. Itt áll a város legrégebbi épülete, a székesegyház, amely II. János Pál pápa 1996-os látogatása után bazilika rangra emelkedett. Olyan ereklyéket őriznek ezen a helyen, mint Szent László hermája és a Könnyező Szűzanya oltárkép.

 

9. Tudományos játszóház

A Mobilis Interaktív Kiállítási Központban garantált a többórás kikapcsolódás. 74 interaktív játék, látványos és szórakoztató kísérleti bemutatók, rendhagyó természettudományos órák várják a látogatókat 0-tól 100 éves korig.

 

10. Egy fröccs Jedlik Ányos emlékére

Igyunk egy jó fröccsöt valamelyik teraszon, akár a közeli Pannonhalmi borvidék boraiból. Nemcsak azért, mert felüdít, hanem mert a győri bencés szerzetes, tanár és fizikus Jedlik Ányos találta fel a szódavizet, amellyel – mindenki megdöbbenésére – a bort „hígította" egy legendás fóti szüreten. Tiszteletére Győrben évente Fröccsfesztivált rendeznek.