Vállalati társadalmi felelősségvállalás - Bárki lehet jótevő - TP 2016. április

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2016. április 15. 10:31

A társadalmi felelősségvállalás (angolul: Corporate Social Responsibility – CSR) a nagyvállalatok gyakorlatában régóta általános tevékenység, s a hazai turisztikai szektorban is terjedőben van, különösen örvendetes, hogy nem csak a legnagyobbak cégek körében. Összegyűjtöttünk néhány jó példát.

„Az a viselkedés, mely szerint a vállalatok önkéntesen szociális és környezeti szempontokat érvényesítenek üzleti tevékenységükben és a partnereikkel fenntartott kapcsolatokban, Magyarországon is egyre szélesebb körben terjed. A tulajdonosok és az üzemeltetők szívesen láttatják, hogy nem kizárólag a profit miatt tartják fent vállalkozásaikat, jó szándékukat igyekeznek kifejezni azzal, hogy munkahelyeket teremtenek, azonosulnak az adott térség problémáival, és próbálnak ezek megoldásában segíteni. Persze, közben arról sem feledkeznek meg, hogy mindez a »goodwill«-jüknek, az imázsuknak is jót tesz” – nyilatkozta a témával kapcsolatban Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) főtitkára.

A tevékenység megnyilvánulásának sok szép példája akad a hazai szállodák üzemeltetőitől is. A skála nagyon széles, a csökkent munkaképességűek foglalkoztatása éppúgy ide tartozik, mint a helyi sportegyesületek, egészségügyi, oktatási és szociális intézmények, múzeumok, alapítványok támogatása. (Az alapítványok, látvány-csapatsportok, előadó-művészeti szervezek, felsőoktatás támogatása adócsökkentő tétel is – a szerk.) A környezetvédelem, az energiatakarékos működés, a helyi termelők előtérbe helyezése szintén ide sorolható. A témát az MSZÉSZ kiemelten kezeli, ezért szerepel a kezdetektől az Év Szállodája pályázat kritériumai között ez a fajta tevékenység. Azt, hogy a hazai szállodák bevételük hány százalékát fordítják ilyen célokra, nem vizsgálják, hiszen elsősorban gesztusról, és nem volumenről van szó – fogalmazott a főtitkár.

Takarékos működés és segítő szándék

Az üzemeltetés költségeinek csökkentése ugyan önös érdek, de a környezet megóvása szempontjából is fontos. A gyenesdiási Wellness Hotel Katalinban például a hűtést, a fűtést és a szellőzést a külső hőmérséklethez igazodó épületfelügyeleti rendszer felügyeli, a hűtés és a fűtés csak csukott szobaablak és erkélyajtó mellett működik. A kültéri gyerekmedencét a hűtőgép felesleges hőjével fűtik, kiadásuk mindössze a keringető szivattyú napi 50 forintos költsége. Nemcsak energiatakarékos LED-izzókat használnak, de a fényerőt időkapcsoló órákkal is szabályozzák, 0 és 6 óra között minimális a világítás. Minibárjaik is energiatakarékosak, ezzel évente, hűtőnként 12 ezer forintot spórolnak. Fagyasztókamrát is elsősorban az energiahatékonyságot szem előtt tartva létesítettek – tudtuk meg Galló Zsolt marketing- és értékesítési igazgatótól.

Segítő szándékban sincs hiány. A helyi iskolások és óvodások úszásoktatását ingyenes uszodahasználattal támogatja a Wellness Hotel Katalin, a városi kórháznak minden karácsonykor odaajándékozzák a már nem használt ágyneműket, lepedőket, a vendégek által ottfelejtett, át nem vett ruhákat a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak viszik el. A helyi rendezvényeket, programokat voucherekkel támogatják.

Hasonlóan gondolkodnak a CSR-ról a budapesti The Three Corners Hotel Artban is. A szállodában 2013-ban végrehajtott klímagépcsere legfőbb oka egy környezetbarát, modern elvárásoknak megfelelő eszköz üzembe helyezése volt. A hagyományos izzók helyére nagyrészt LED-es fényforrásokat tekertek, a csapokba a vízfogyasztást 30 százalékkal csökkentő perlátorokat építettek be. A takarításhoz nagy százalékban a természetben lebomló tisztítószereket használnak – tájékoztatott Héni Zsolt igazgató.

A használt, de még jó állapotú ágyneműket az Országos Mentőszolgálatnak adományozza a Hotel Art, az UNICEF-et támogató dunai „kacsafutamra” az elmúlt években a cég és dolgozói is vásároltak kacsákat. A Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola lépcsőház- és liftfelújítását anyagiakkal támogatták, a „Szövetség az életért” tábor számára élelmiszercsomagokat juttattak el. A fiatal művészeket kiállítási lehetőséggel segítik. A szállodában dolgozó csapatnak mozgáskorlátozott kollégájuk is hasznos tagja.

Beszállítói felelősség

„Nyereségesen működünk, tartozunk ennyivel a környezetünknek” – vallott a társadalmi felelősségvállalás fontosságáról Gergely György, a Top Trade Kft. ügyvezetője. A padló- és falburkolatok importjával és disztribúciójával foglalkozó cég fontosnak tartja a zöld irányt: a vállalat két éve rendelkezik a fenntartható működést tanúsító, nemzetközi EcoVadis minősítéssel, igyekeznek tanulni beszállítóiktól, melyek mindegyike nagy hangsúlyt fektet károsanyag-kibocsátásának minimalizálására, ökológai lábnyomának csökkentésére. Újrafeldolgozott papírból készült szatyruk, egyik oldalán a cég környezetvédelmi politikájával, a másikon a foszforeszkáló léggyel (Légy zöld!), szintén hitvallásukat tükrözi. Sok termékük tartalmaz újrahasznosított anyagot, sőt egyik raktárosuk a Top Trade raklapjaiból gyönyörű bútorokat készít. Gyakran támogatnak oktatási és egészségügyi létesítményeket, kórházak, színházak, néptánccsoportok kaptak tőlük ajándék padlóburkolatot. Szívesen segítik anyagilag az erőteljes szociális munkát végző szervezeteket.

 

Sport, kultúra, egészség

A hazai utazási szakma legnagyobb cégénél, a Neckermann-nál is úgy tartják, hogy a sikeres működésből a közösségnek is részesülnie kell. Kálmán Péter marketingvezető elmondta: hosszú évek óta adnak munkát megváltozott munkaképességű dolgozóknak, átlagosan 4-5 főt foglalkoztat részmunkaidőben. Munkatársuk, Cseklán Csaba mindnyájuk számára példa: eredményesen küzd a sclerosis multiplex ellen, ma már nem ül kerekesszékben, sőt futóversenyeken is részt vesz.

Az utazási iroda immár hatodik éve támogatja a Ferencvárosi Torna Club női kézilabda-csapatát. Szponzora a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsornak, 2015-ben az interaktív kiállításuk, 2016-ban a tehetségkutató széria megvalósulását segítette hozzájárulásával. Várhatóan ez év tavaszán jelentik be együttműködésüket a cukorbetegség terjedése ellen küzdő Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal; anyacégük, a Thomas Cookon belül elindított pilot projektjük célja, hogy a konszern által ellenőrzött szállodákban megkönnyítsék a cukorbeteg vendégek pihenését. Idén valószínűleg 10-15 munkatársuk vesz majd részt a „TeSzedd!” mozgalomban, és tisztít meg egy közterületet április végén.