A felelősségbiztosítás iránt érdeklődő irodák jelentkezését várják

Forrás: turizmus.com

 2017. február 09. 18:16

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége hónapok óta dolgozik az utazási irodák működésében egyre fontosabbá váló felelősségbiztosítás bevezetésén. Az elmúlt hónapok sajnálatos baleseteiből is látszik ennek szükségessége.

A felelősségbiztosítás, mint termék eddig ismeretlen volt a magyar piacon.

A MUISZ most szeretné felmérni, melyek azok az irodák, amelyek felismerve az utaztatás rendkívül nagy kockázatát, csatlakozni szeretnének ehhez a kárközösséghez, mely rendkívüli kedvezménnyel vehető majd igénybe a MUISZ tagok számára.

Várják az irodák észrevételeit, kérdéseit is annak érdekében, hogy az Utazás 2017-es kiállításon megrendezésre kerülő fórumon ezekre a biztosítási szakemberek válaszolni tudjanak. A fórum időpontja: március 3. 11.00 óra.

A biztosításra azért van szükség, mert a jogszabály szerint az utazásszervező felel az utazási szerződés nem-teljesítéséből vagy hibás teljesítéséből eredő károkért, illetve a személyiségi jogsértésért járó sérelemdíjért, kivéve, ha a nem-teljesítés, illetve a hibás teljesítés sem az ő, sem az általa igénybe vett közreműködő magatartására nem vezethető vissza.

Az utazásszervező a szolgáltatás teljesítéséhez igénybe vett közreműködő magatartásáért úgy felel, mintha maga járt volna el, kivéve, ha a közreműködő felelősségét jogszabályban kihirdetett nemzetközi egyezmény korlátozza.

Az elmúlt évek legsúlyosabb utazásszervezőt érintő kártérítési pere a Best Reisen 2012-e egyiptomi buszbalesete kapcsán történt.

A kár az utazásszervezési szolgáltatás során (szerződés részét képező transzfer út) keletkezett, a kárt a közreműködő hibája okozta (megállapításra került a sofőr felelőssége), az utazásszervezőnek kártérítési kötelezettsége keletkezett a hatályos jogszabályok alapján.

A díjkalkuláció utazási iroda árbevétele alapján történik 7 kategóriában 50 millió Ft-tól 10 milliárd Ft-ig. Az éves biztosítási limit (káreseményenként és összesen) 5 árkategóriába sorolható 25 millió Ft-tól 500 millió Ft-ig. A biztosítás területi hatálya: Európa, Európa+Földközi tenger (+10%), egész világ (kivéve USA, Kanada) (+25%)

A MUISZ tagirodáknak az elképzelések szerint 20 százalékos kedvezmény jár majd, amennyiben minimum 40 tagiroda megköti a szerződést.

A MUISZ felelősségbiztosítással kapcsolatos tájékoztatója ITT tölthető le.

Kapcsolódó cikkek