A hétvégén visszatérnek a retró járatok a Balaton partjára

Forrás: turizmus.com

 2022. július 15. 11:09

Július 16-án és 17-én a korábbi évek sikere után, visszatérnek a retró vonatok a Balaton partjára. A rendezvény fő újdonságaként a 29-es vonal mellett számos Keszthely és Tapolca közötti, valamint egyes Szombathelyig közlekedő személyvonatok is alkalmi összeállítással járnak.

A júliusi hétvége programja elsősorban a hazai gyártású vontatójárművekre fókuszál, eddig nem látott típusok is megjelennek majd, például ABbmot, MDamot és BVmot.

 

Balatonfüred és Tapolca között

A Balaton északi partjának vasútvonalán idén is számos személy-, expressz- és InterCity vonat indul korabeli közlekedést idéző retró szerelvénnyel. Szolgálatba áll ismét a méltán népszerű 424,247-es gőzmozdony, amely ezúttal egy különleges ‘80-as évek elejét idéző gyorsvonattal közlekedik a 1972/1973 számú vonatokon. Az összeállítást képezi majd egy első és egy másodosztályú bautzeni kocsi, kettő faburkolatos poznani Bo, egy magyar gyártású By, valamint egy BDbh kocsi. Az 1. osztályú kocsi Balatonfüredtől Tapolca felé menet közvetlenül a gőzmozdony mögött közlekedik, az utasok innen élvezhetik legközelebbről a gőzös látványát. Emellett a jegyár egy választható utasellátós üdvözlő finomságot is tartalmaz.

Ugyanezt a szerelvényt vasárnap az M61,019-es NOHAB továbbítja. Korábbi retró hétvégéken nem látott típusként megjelenik a MÁV Rail Tours 610-es pályaszámú ABbmot motorkocsija, amely egy korban hozzáillő kék Bhv 20-07-es és egy BDbh 82-28-as kocsit vontat majd a helyi személyvonatokon.

A hétvégén két hagyományos M41-es Csörgő is közlekedik, szombaton szinkronüzemben egy Kék Hullám InterCity élén, míg vasárnap egy 3 vékonycsíkos Bd 20-37-es kocsiból álló személyvonatot továbbít az egyik. A Ganz járművek sora itt természetesen nem ér véget, dupla Púpos által vontatott olajzöld szerelvény is jár majd a vonalon.

Visszatérnek a MÁV-HÉV BoBo mozdonyai is, a záhonyi Tekergő expresszvonatokon dolgoznak mindkét nap. Korábbi rendezvényekről jól ismert típusok is beállnak a forgalomba, például a „bajszos” Szergejek, valamint a retró Bzmot.

 

A keszthelyi vonalat a Púposok uralják majd

Az idei balatoni retró hétvégék egyik legjelentősebb újdonsága, hogy kiemelt szerepet kap a Balatonszentgyörgy–Tapolca–Ukk (26-os számú) vasútvonal is. A vonalon régen látott típusok: M40-es Púpos mozdonyok és a piros MDamot jelenik meg. A korhű szerelvények közül a MÁV Rail Tours 3017-es pályaszámú MDamot mozdonya kettő vékonycsíkos Bd 20-37 kocsit továbbít majd a Keszthely és Tapolca között közlekedő személyvonatokon.

A vonalat azonban a Púposok fogják uralni, egyszerre három is itt fog dolgozni. A MÁV Rail Tours két zöld Púposa együttesen továbbítanak Szombathely felől egy retró olajzöld kocsikból kiállított gyorsvonatot mindkét nap. A vonat összeállítását képezi, három Bhv 20-07-es kocsi, továbbá a Ddb 92-05 104 pályaszámú olajzöld „nagypakli” is. Szintén egy Szombathely felől érkező gyorsvonat élén lesz látható a 224-es pályaszámú Púpos, amely két, a pályafutása vége felé közeledő magyar gyártású termes Bp 29-05-ös kocsit és egy BDbh 82-28-as kerékpárszállító kocsit vontat.

 

Samu is szerephez jut

A retró hétvégén először jut szerephez a dél-balatoni vasútvonal is a BVmot, „Samu” motorvonat, a Balaton déli partján közlekedik retró Zala InterCity vonatként Keszthelyre, megidézve a 90-es éveket. A vonat szombat reggel indul Budapestről, majd a 26 évvel ezelőtt megszokott megállási rend szerint megáll Kelenföldön, Siófokon és Fonyódon, ezek után megérkezik Keszthelyre, ahol átszállási lehetőség nyílik a Tapolca felé közlekedő dupla Púposos, retró olajzöld szerelvénnyel közlekedő személyvonatra.

Emellett a motorvonat visszatér egyik első felhasználási területére, a szegedi vonalra is, Balatonszentgyörgyről, menetrend szerinti Aranyhíd Expresszvonatként közlekedik Kiskunfélegyházáig. Vasárnap reggel, az előző nap bejárt útvonalon visszatér a legendás szerelvény a Balatonra. A hétvége zárásaként, Keszthelyről a Déli pályaudvarra közlekedik ismét Zala InterCityként.