A MUISZ kéri a Kanári- és a Baleár-szigetek visszazöldítését

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 06. 15:41

Spanyolország sárga besorolására azonnal reflektált a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. Adatokkal alátámasztva és egy kormányrendeletre hivatkozva kéri, hogy a Kanári- és a Baleár-szigetek ne tartozzanak a sárga besorolás alá.

Mint szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelükben írják, a Kanári-szigetek – ahol az utolsó 14 napban diagnosztizált esetszám 100 ezer főre vetítve 6,78 – nem jelent nagyobb veszélyt az utazóra, mint a zöld besorolású országok.

A mintegy 1 millió lakosú Tenerifén jelenleg 81 aktív fertőzött van, s a sziget északi-keleti járásaiban ebből 70-en tünetmentesek, de házi karanténban tartózkodnak.

Tenerife turisták által látogatott déli részén 0 az aktív fertőzöttek száma, míg Adeje településen 83 napja regisztrálták az utolsó pozitív tesztet, Aronában 65 napja nem volt aktív fertőzött.

A spanyol egészségügyi minisztérium COVID-19 térképén jól látszik, hogy a Kanári- és a Baleár-szigetek fertőzöttsége közel nulla

Fotó: cnecovid.isciii.es

Az adatok a Baleár-szigetekre vonatkozóan is kedvezőek: az utolsó 14 napban diagnosztizált esetszám 100 ezer főre vetítve 42,80.A szövetség tehát úgy véli, a Baleár-szigetek sem jelent vírusveszélyt a magyar utazó számára.

Mindezek fényében, valamint a 346/2020 (VII.15.) kormányrendeletre hivatkozva a MUISZ javasolja e két spanyol régió visszatételét a zöld besorolás alá.

Mint ismeretes, a koronavírus-fertőzés miatt zöldből sárga besorolású lett Spanyolország, s az erről szóló országos tisztifőorvosi határozat augusztus 8-tól hatályos.

A MUISZ kiemeli, hogy indoklásának alapja az a 346/2020 (VII.15.) járványügyi korlátozásokról szóló kormányrendelet, melynek 2. §-a a következő (5) bekezdéssel egészült ki a közelmúltban: „(5) ha egy ország sárga vagy piros jelzéssel került besorolásra, azonban valamely közigazgatási területén az aktuális fertőzöttség mértéke alacsony, az országos tisztifőorvos a (2) bekezdés szerinti határozatában e közigazgatási területet zöld jelzéssel sorolhatja be.”