A Singapore Airlines tulajdona lesz a legnagyobb Dreamliner

Forrás: AIRportal.hu

 2017. március 23. 11:44

Március utolsó napjára tervezi a Boeing a 787-10, a legnagyobb befogadóképességű Dreamliner szűzrepülését. Az első példányt 2018-ban adják át a típus indító légitársaságának, a Singapore Airlines-nak.

A repülőgép prototípusa az amerikai gyártó Dél-Karolinában működő üzemegységéhez tartozó repülőtérről végzi majd el első felszállását. A Rolls-Royce Trent 1000 TEN típusú hajtóművekkel felszerelt prototípus – ha minden a terveknek megfelelően alakul – március 31-én, helyi idő szerint délelőtt 10 órakor fog felszállni és mintegy négy órát tölt a levegőben – adja hírül az AIRportal.hu.

A Boeing február 17-én mutatta be a 787-10 prototípusát, az eseményen Donald Trump is részt vett. Az első példányt további 148 gép követi, ennyi megrendelés érkezett egyelőre a Boeinghez a legnagyobb Dreamlinerre.

Boeing a 787-10 Dreamliner

Fotó: © AIRportal.hu

A Boeing szerint a gép hatékony üzemelésének köszönhetően a légitársaságok újranyithatnak olyan útvonalakat, amelyeket korábban a magas üzemelési költségek miatt zártak be. Számításaik szerint a konkurenciánál 10 százalékkal kevesebb kerozinnal is üzemeltethető a típus.

A Boeing adatai szerint 2011-es üzembe állása óta a Dreamlinerek 140 millió embert szállítottak 530 útvonalon a világon, és a korábbi típusokhoz képest 13 milliárd font, 5,8 millió tonna kerozint takarítottak meg.

Kapcsolódó cikkek